La Generalitat farà un estudi dels animals del parc clausurat de Sobrestany per trobar-los destí

Redacció
17 d'abril de 2008
 
El delegat de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, ha ressaltat que ja s'han rebut propostes per a fer-se càrrec d'animals, tant per part de particulars com de societats protectores. Mentrestant, els Agents Rurals comproven diàriament que el propietari del parc mantingui els animals ben atesos.
 
Després que es portés a terme la clausura efectiva del Parc Animal de Sobrestany, i l'Ajuntament li retirés la llicència d'activitat, la Generalitat treballa ara per garantir un nou destí als 300 exemplars que es troben dins el recinte. Entre els centenars d'animals que viuen al parc s'hi troben daines, cèrvols, ànecs, cignes, cangurs, llames, ovelles, muflons, estruços, emús i diverses aus rapinyaires.
 
Aquest dimarts, diversos representants dels departaments implicats han mantingut una reunió a Girona, on s'ha posat sobre la taula el futur dels animals. De la trobada, ha sortit el compromís de redactar un estudi per proposar quin és el destí més adequat per a les espècies del parc. L'estudi, que elaborarà la Generalitat, coordinarà l'actuació dels departaments de Governació i Administracions Públiques, Agricultura, Acció Rural i Alimentació, i de Medi Ambient i Habitatge.
 
Segons ha explicat el delegat de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, mitjançant aquest document es donarà resposta a la demanda d'actuació que els va fer l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per a la retirada dels animals. 'D'entrada, es garantirà que totes les espècies estiguin en bon estat sanitari, i també s'analitzaran quins són els destins més adequats per a cada tipus d'animal', ha concretat Santos.
 
. L'estudi que elaborarà la Generalitat, i que es preveu lliurar a l'Ajuntament al més aviat possible, també inclourà una valoració econòmica de la gestió i l'anàlisi sanitari dels animals. També es valorarà quins són els destins més adequats per als animals, segons siguin espècies cinegètiques, ramaderes o exòtiques A més, l'estudi s'acompanyarà d'un calendari d'execució.
 
'Hem de partir del fet que és el propietari qui té l'obligació de gestionar adequadament la retirada dels animals; però si ell es nega a complir el requeriment municipal, aleshores nosaltres ajudarem l'Ajuntament', ha ressaltat Emili Santos. D'altra banda, la Generalitat ja ha rebut algunes peticions –tant per part d'entitats ecologistes com de particulars- per quedar-se alguns dels animals.
 
De moment, i fins que no es faci efectiva la retirada de les espècies, els Agents Rurals estan comprovant diàriament que els animals estan ben atesos. Aquesta tasca s'ha anat fent en els darrers mesos, d'ençà que el Departament de Medi Ambient i Habitatge va donar de baixa el parc del registre de nuclis zoològics.
 
Suport a Dalmases
 
El delegat de Medi Ambient també ha reiterat que, des del Departament, es dóna tot el suport a l'actuació del cap dels Agents Rurals a la demarcació, el sotsinspector Ignasi Dalmases. Emili Santos ha fet aquestes declaracions en relació al fet que el propietari del Parc Animal de Sobrestany va denunciar-lo per les seves actuacions.
 
'Judicialment, a més, no s'ha emprès cap acció en relació a la denúncia, perquè el jutjat l'ha arxivada directament', ha ressaltat Emili Santos. En aquest sentit, el delegat de Medi Ambient ha conclòs: 'L'afer no ha tingut cap transcendència a nivell judicial i nosaltres sempre hem manifestat el nostre suport al sotsinspector'.