Neix el col·lectiu C.A.T., de defensa del català a Terrassa

Les impulsores expliquen que faran difusió dels drets lingüístics dels terrassencs i denunciaran qualsevol vulneració de drets

Impulsores de la plataforma C.A.T (Català a Terrassa)
Impulsores de la plataforma C.A.T (Català a Terrassa) | FB/Català a Terrassa
Redacció
25 d'abril del 2023
La setmana passada es va presentar a Terrassa el col·lectiu C.A.T., Català a Terrassa, una plataforma d'egarencs preocupats per l'estat de la llengua catalana a la ciutat. En declaracions al Diari de Terrassa, les promotores van explicar que "naixem en un context de retrocés en l'ús social del català i amb la intenció de fer-hi front d'acord amb les nostres possibilitats".

Pepi Oller, Anna Carpena i Montserrat Galí, impulsores de la iniciativa, van explicar que a la base de qualsevol canvi hi ha "la consciència lingüística", i van detallar com la volien millorar: mitjançant la difusió i la denúncia.

Així, en primer lloc es comprometen a fer difusió dels drets lingüístics de tots els terrassencs, ja que "el primer pas per exercir-los és conèixer-los". Per altra banda, "ajudant a superar actituds adquirides que ens porten a cedir": és per això que el col·lectiu instarà els representants locals a "complir i fer complir les lleis que protegeixen el català" i denunciar totes les "vulneracions de drets lingüístics". Així mateix, van defensar que tots els nouvinguts han de tenir dret a viure plenament a Terrassa i que "hem de reforçar el seu dret a parlar en català". "O lluitem o el català té un futur molt desesperant", concloïa Anna Carpena.

El grup està format per persones a títol individual, però ja compta amb el suport de diverses entitats: la Plataforma per la Llengua, el Consell per la República, Òmnium, l'ANC, la plataforma Mantinc el Català, Veu Pròpia, l'associació de mestres Alexandre Galí, la Intersindical i la Torre del Palau.

Precisament a la Torre del Palau és on es va presentar C.A.T., i també és el símbol que han triat per identificar-se.