Els comuns reclamen un pacte de claredat per definir un referèndum

Jéssica Albiach assegura que cal reconstruir les majories de l'1-O i el 3-O que van ser "empetitides" per la declaració del 27 d'octubre

Jéssica Albiach intervenint avui al debat de política general.
Jéssica Albiach intervenint avui al debat de política general. | Adrià Costa
03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:22h
Jéssica Albiach, pel grup dels comuns, ha titllat d'"improvisació" l'ultimàtum del president Torra ahir a Pedro Sánchez reclamant un referèndum d'autodeterminació. La diputada ha refermat el suport del seu grup en favor d'una consulta acordada i vinculant. Els comuns proposen un pacte de claredat per definir el referèndum. Volen que aquesta legislatura s'acordi entre els grups parlamentaris com hauria de ser la pregunta, el format, les condicions per dur-lo a terme i la interpretació del resultat. I després, fer pinya per negociar amb el govern espanyol. Albiach s'ha referit a que cal aprofitar que el mateix Pedro Sánchez es va referir al cas del Quebec en la seva visita al Canadà la setmana passada. 

Ha defensat la proposta dels comuns: una relació bilateral amb l'Estat amb sobiranies compartides. Ha assegurat que "en trenta dies és impossible negociar un referèndum" i que la política del Govern crea "frustració". Albiach ha dit que avui toca parlar de "futur, esperança i vida", reduint l'abisme de la desigualtat. Albiach ha parlat de la gran majoria de l'1-O i del 3-O i que el Govern va empetitir el 26 i 27 d'octubre i ha demanat al sobiranisme que reconegui "l'error de la DUI". Segons ella, això seria dir en veu alta el que molts líders independentistes diuen en privat.

Albiach ha reclamat a Torra de posar fi als "monòlegs", com va ser, segons ella, la seva conferència al TNC, i tornar al debat al Parlament. "Cal escoltar les grans majories", ha dit, i "reconstruir els consensos a Catalunya", cosa que "no es pot fer en un mes". La portaveu dels comuns ha preguntat a Torra quina estratègia té en cas de sentència condemnatòria, més enllà de convocar noves eleccions.

La portaveu dels comuns ha retret al president Torra les mancances socials del seu discurs i que ahir en la seva intervenció bandegés la situació dels  400.000 catalans en atur, l'escola pública més enllà de la defensa de l'escola catalana o l'estat migrat de les escoles bressol. Albiach s'ha referit a "millorar la vida de la gent comuna" com un dels grans objectius d'una política de govern.

"Calen uns pressupostos socials", ha proclamat Albiach, reclamant per a Catalunya una reforma fiscal i un pla de lluita contra el frau. "Cal una agenda social urgent", ha dit. Ha dit que cal que el país funcioni "pels nens en risc de pobresa, pels qui treballen però són pobres, per les dones maltractades i pels qui no poden pagar la universitat".