El Parlament acorda defensar l'escó de Borràs davant la JEC amb el vot en contra del PSC

ERC, Junts i la CUP encarreguen als lletrats de la cambra l'elaboració de les al·legacions, que s'han de presentar abans del 28 d'abril

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs.
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. | Kike Rincón / EP
18 d'abril del 2023
Actualitzat a les 14:55h
La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts al matí, ha acordat presentar al·legacions a contra l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'escó a Laura Borràs, presidenta suspesa de la cambra, després de la seva sentència condemnatòria. Amb el vistiplau d'ERC, Junts i la CUP, l'acord de la mesa -presidida en funcions per la vicepresidenta republicana Alba Vergés- és traslladar l'encàrrec als lletrats de la cambra perquè elaborin aquestes al·legacions, i un cop fetes, sempre abans del 28 d'abril -data límit imposada per la JEC- les presentaran amb la intenció de defensar el reglament del Parlament, que estableix la no retirada d'una acta fins que la sentència és ferma. L'acord ha estat majoritari a la mesa, però no ha comptat amb el suport del PSC, que ha votat en contra.

Va ser dijous quan la JEC va activar el compte enrere per retirar l'acta a Borràs, donant deu dies a Vergés, que exerceix les funcions de presidenta arran de la suspensió de Borràs, perquè digui si retira o no l'escó de presidenta de Junts. És el mateix que va passar en el cas de Pau Juvillà, exdiputat de la CUP, aleshores amb Borràs com a presidenta del Parlament, i que va acabar perdent l'escó. En aquella ocasió, el PSC es va abstenir en la decisió de presentar al·legacions, però els socialistes consideren que ara no val la pena presentar-ne perquè els precedents indiquen que no serviran per aturar l'ordre de la JEC: "No cal fer al·legacions a la JEC. Dues situacions prèvies ho indiquen", ha declarat la portaveu socialista Alícia Romero en roda de premsa, en referència al cas Juvillà, però també de Quim Torra.

Enmig d'aquesta batalla al Parlament que també està enverinant la precampanya de les municipals, la presidenta de Junts no s'ha estat d'atacar Vergés de vulnerar els seus drets de manera "deliberada, premeditada, injusta i antidemocràtica" quan ella i la resta de membres de la mesa -excepte Aurora Madaula, del seu partit- van decidir suspendre-la, en aplicació del reglament del Parlament. Això va passar al juliol, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obrir judici oral pel cas dels contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes, i que ha acabat en una condemna de 4 anys i mig de presó contra Borràs pels delictes de prevaricació i falsedat documental.

Sempre mirant els precedents, tot apunta que Borràs acabarà perdent l'acta de diputada abans que hi hagi sentència ferma. La via de la JEC va més enllà del que estableix el reglament del Parlament, i així també ho ha assenyalat el PSC: "La LOREG està per sobre del reglament", ha declarat Romero. La portaveu socialista també ha demanat, una vegada més, que Borràs s'aparti o sigui apartada per tal de recuperar la "normalitat" a la cambra catalana, i ha culpat els partits independentistes de la situació, per haver-la investit presidenta malgrat conèixer la causa que l'afectava amb la Institució de les Lletres Catalanes.

La mateixa petició han fet, també una vegada més, els comuns, que no tenen presència a la mesa del Parlament i que, per tant, no han participat de la decisió sobre presentar al·legacions. El portaveu parlamentari David Cid ha reivindicat que la seva formació és la que més "vegades" ha demanat la dimissió de Borràs, i ha cridat a superar aquest debat i començar a planificar per qui serà la nova presidència del Parlament. "Volem emplaçar ERC i CUP a no tornar a regalar la presidència a Junts de manera gratuïta", ha etzibat Cid, que ha demanat evitar que aquest lloc sigui per una força "conservadora" com la que creu que representen Borràs i Jordi Turull.