​El PSC demana concentrar el vot en l'«autèntica esquerra» per «passar pàgina» de Colau

Collboni adverteix del risc que Barcelona "continuï igual de malament" o "pateixi una regressió" si els socialistes no guanyen les eleccions

Jaume Collboni i Meritxell Batet han ballat al final del míting d'aquest diumenge a la Marina del Port
Jaume Collboni i Meritxell Batet han ballat al final del míting d'aquest diumenge a la Marina del Port | Adrià Costa
21 de maig del 2023
Actualitzat el 22 de maig a les 10:24h


PSC tiene poder, PSC tiene poder, PSC es poderoso y su gente tiene poder. El grup de rumba que amenitza les prèvies dels actes forts del PSC s'ha animat a versionar la Gitana hechizera de Peret, un clàssic -un punt suat, tot s'ha de dir- que pràcticament tots els partits han fet servir en alguna ocasió per animar la tropa quan s'apropen eleccions a Barcelona. Els socialistes han fet aquest diumenge un dels actes importants de la campanya, a la Marina del Port, barri "de gent humil, que sap el que és anar al polígon" -en paraules de la número 10 de la candidatura del PSC, Raquel Gil- on el partit va guanyar en l'últim cicle electoral, tant a les eleccions espanyoles, com les catalanes, com les municipals.

Fins a la Marina del Port s'hi han desplaçat el candidat, Jaume Collboni, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i l'exalcalde Jordi Hereu, un habitual en els mítings del PSC aquesta campanya. Quan tot just falta una setmana de les eleccions, Collboni -"el coet Collboni", com l'ha batejat Hereu- s'ha presentat com el vot útil per derrotar Ada Colau i Xavier Trias en un moment en què les enquestes dibuixen un triple empat. De fet, el fil conductor de l'acte ha estat la crítica a dues bandes, contra Colau -"ha provocat frustració i decepció", ha dit Batet- i Trias -"una persona que necessita demanar permís a Puigdemont no cal que afegeixi res més", ha criticat la presidenta del Congrés-.

En aquesta batalla a tres, el PSC ha presentat Collboni com l'"autèntica esquerra", que treballa per al progrés i la transformació i deixa de banda la "gesticulació" i les "grans promeses" de Colau. "Avui comença la setmana del canvi a Barcelona,", ha deixat clar l'alcaldable, i ha erigit el PSC en la "garantia segura i de progrés" per "passar pàgina" de l'etapa de Colau. "El PSC és l'autèntica papereta del canvi", ha dit, entre crits d'"alcalde, alcalde" de les més de 400 persones que han assistit al Poliesportiu de la Marina. "D'aquí només una setmana, les urnes s'ompliran de la papereta del PSC", ha reblat. La resta de candidats amb opcions de guanyar també han intensificat les crides a concentrar el vot en unes eleccions seran ajustades.

 

A falta de metro, un bus al centre

En el cas del PSC, el partit es vol presentar com a vot útil per a tota aquella gent indecisa però que vol un "canvi". "El risc és que les coses continuïn igual de malament o tenir una regressió a la ciutat", ha dit Collboni, obviant que els darrers vuit anys de Colau ell també ha format part del govern municipal i que, de fet, el PSC en continua formant part. Sigui com sigui, ha demanat no "malbaratar cap vot". "El vot del canvi és el vot per al PSC, que és la millor garantia de tenir progrés, seguretat i oportunitats", ha insistit, i ha remarcat que els socialistes no amaguen les sigles i poden reivindicar la feina feta pels alcaldes que han governat Barcelona, de Narcís Serra a Jordi Hereu, passant per Pasqual Maragall i Joan Clos.

La proposta del PSC per al barri de la Marina s'ha centrat en la mobilitat, amb una nova línia d'autobús, l'H20, que connectarà el barri de la Marina amb el centre de Barcelona. "Serà un autobús d'altes prestacions, en passaran molt i seran ràpids, que passarà per la zona del Morrot i connectarà amb el centre. Això és política útil", ha dit Collboni. La solució de l'autobús és per donar resposta a un problema dels veïns, però el mateix alcaldable ha reconegut que cal més metro. Per això, ha exigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que posi "més metro", i ha recordat que la darrera estació de metro que es va fer a la zona de la Marina "la va pagar l'Ajuntament". "President, a part de mossos, posi més metro", ha reclamat.
 

Batet carrega contra la Generalitat

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha reivindicat la feina de Pedro Sánchez i ha criticat el govern d'Aragonès. "El govern d'Espanya ha fet més per Barcelona i Catalunya que la Generalitat", ha dit. L'exemple triat, però, potser no ha estat el més afortunat. Batet ha destacat la llei d'habitatge impulsada pel govern espanyol i ha retret a la Generalitat que no hagi fet res en aquest àmbit. No ha dit, però, que el Parlament va aprovar una llei d'habitatge que va ser tombada pel Tribunal Constitucional. Sigui com sigui, ha lamentat la "incompareixença" del Govern, que "no compleix amb les seves funcions i les seves competències". "Volen més competències, però no són capaços d'exercir-les", ha reblat.
 

Crítiques al "personalisme" de Trias i Colau

El focus de les crítiques se l'han endut els dos principals rivals del PSC, Ada Colau i Xavier Trias. Ha obert foc Jordi Hereu, que s'ha endut la primera ovació del dia, que ha celebrat que Collboni hagi trencat el "primer pacte" entre Colau i Trias, que van intentar polaritzar la campanya de bon principi per treure opcions al PSC. Hereu ha carregat contra el "culte a la personalitat" de Colau i Trias, que han posat la seva fotografia a les paperetes en un gest que l'exalcalde ha definit com a "quasi peronista". "Això indica la poca consistència que hi ha darrere del moviment polític. Pasqual Maragall era una gran personalitat, però no hauria acceptat això perquè estava al servei d'un projecte polític", ha indicat.

Després d'Hereu ha continuat Batet, que ha retret a Colau que hagi generat "frustració i decepció" entre els veïns. "Ens ha decebut profundament", ha afirmat, perquè no ha aconseguit "donar a Barcelona l'aire de modernitat i d'empenta que es mereix". Sobre Trias, la dirigent socialista l'ha vinculat amb el rupturisme de Junts, i ha recordat que durant el seu mandat va "supeditar" els interessos dels ciutadans al projecte independentista. "Vam perdre els ciutadans", ha lamentat Batet. L'allau de crítiques l'ha tancat Collboni, que ha acusat Colau de "posar el dogma per davant de les persones" i s'ha erigit en l'alcalde del "sentit comú" que sí que escoltarà la gent. "Les urnes diran canvi i diran PSC: mobilitzem-nos!", ha reblat.