Trias defensa el pacte Junts-PSC a la Diputació de Barcelona tot i el resultat de l'«operació Collboni»

El candidat de Junts entén que el seu partit no ha de desaprofitar espais de poder encara que això impliqui pactar amb els socialistes: "Que jo estigui enfadat o indignat no vol dir que no siguem intel·ligents"

Xavier Trias, durant la constitució del nou Ajuntament de Barcelona.
Xavier Trias, durant la constitució del nou Ajuntament de Barcelona. | Ricard Novella
19 de juny del 2023
Actualitzat el 22 de juny a les 9:01h


Xavier Trias no amaga la seva indignació pel que va passar dissabte en la sessió de constitució del nou Ajuntament de Barcelona. L'estirabot amb Jaume Collboni i les forces que li van donar suport -el seu que "us bombin a tots"- ja queda enregistrat com un dels moments de la història recent de la política barcelonina. Però el malestar acumulat en les últimes 48 hores no impedirà, necessàriament, que Junts analitzi fredament quines aliances ha d'establir a la Diputació de Barcelona. I, ara mateix, no s'ha de descartar que el partit torni a pactar amb el PSC, com ha passat en l'últim mandat, en què Núria Marín ha exercit de president de l'ens provincial. Així ho ha expressat el mateix Trias en una entrevista a Els Matins de TV3: "No estic en contra d'aquest pacte".

La maniobra del PSC -amb la complicitat dels comuns i el PP- ha lesionat les relacions amb Junts a l'Ajuntament, però el soroll no comprometria aliances en altres administracions. "Tinc un gran respecte per la senyora Marín. Com també tinc un gran respecte pel senyor Balmón, que a mi mai m'ha faltat a la paraula. Els que falten a la paraula els hem d'apartar la política", ha argumentat Trias, en referència a l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i l'alcalde de Cornellà. Els retrets del candidat de Junts han anat dirigits a Collboni. Trias ha insistit que el ressentiment de Junts pel fet que l'hagin apartat de l'alcaldia de Barcelona no ha de minar acords per assolir altres espais de poder: "Ja sé que hi ha coses que són complicades d'entendre. Hem d'estar amb capacitat de poder governar. Que jo estigui enfadat o indignat no vol dir que no siguem intel·ligents".

L'exalcalde ha revelat aquest dilluns que va saber que no tornaria a ser alcalde de Barcelona mentre escoltava la ràdio. "Una hora abans vaig saber que no seria alcalde. Vaig avisar la família que no vinguessin. Havíem quedat que em trucarien [els adversaris] abans si canviaven la decisió. I encara espero que em truquin", ha exposat Trias. "Continuen governant els mateixos i amb el suport del PP", ha afegit el candidat de Junts sobre la decisió de Collboni de mantenir els càrrecs dels comuns a l'Ajuntament. Trias, que ha afirmat que deixarà l'Ajuntament -sense posar data al seu adeu-, ha detallat que encara no ha parlat amb Collboni i tampoc amb Ada Colau.

El cap de files de Junts en les eleccions municipals de Barcelona ha descartat que se sumi a les llistes de Junts als comicis espanyols del 23 de juliol. "No té sentit que jo vagi a la llista", ha apuntat a TV3. Trias sí que s'ha ofert al partit per col·laborar en la campanya. Si cal, intensament.