ERC posa preu a Sánchez: més taula de negociació, posar fi a l'espoli fiscal i traspàs de Rodalies

Aragonès garanteix que "si els números surten" impediran un govern de PP i Vox a l'Estat: "Si la suma depèn dels nostres vots, aturarem el PP i es defensarà Catalunya"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, aquest dimecres a l'Hospitalet
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, aquest dimecres a l'Hospitalet | Bernat Vilaró / ACN
19 de juliol del 2023
Actualitzat a les 20:21h
Gabriel Rufián ha estat el gran protagonista de la prèvia de l'acte d'ERC aquest dimecres a l'Hospitalet de Llobregat. Diverses persones han demanat fotografies al cap de llista dels republicans i li han desitjat sort. Després, però, el protagonisme se l'ha endut el president de la Generalitat, Pere Aragonès. L'endemà del debat a TV3 i Catalunya Ràdio, que va fer evident la manca de consens sobre quin preu ha de tenir la investidura de Pedro Sánchez, ERC ha concretat la seva proposta. Si Junts i la CUP condicionen el suport al líder del PSOE a un referèndum a Catalunya, ERC sosté que les demandes han d'anar més enllà. Pere Aragonès les ha detallat: més negociació, acabar amb el dèficit fiscal i traspàs de Rodalies. Aquest és el preu d'ERC per investir Sánchez.

La primera condició és avançar en la negociació oberta aquesta legislatura, que ha permès els indults i la reforma del codi penal. Aragonès ha ressaltat que la via del diàleg ha permès rebaixar la intensitat de la repressió en alguns casos, si bé la pressió continua contra activistes -la setmana passada va transcendir un nou cas d'infiltració policial a l'esquerra independentista- i els exiliats continuen sense poder tornar a casa. Aquesta negociació ha de servir, també, per continuar avançant cap a l'exercici del dret a l'autodeterminació, segons afirmat el president, una opció que el PSOE no contempla i que Sumar ha rebaixat en les darreres setmanes.

La segona condició és acabar amb el dèficit fiscal, un problema històric que pateix Catalunya. Aragonès ha dit que això és necessari per poder millorar l'educació, la sanitat pública, les polítiques de seguretat o les d'habitatge. "Quan parlem de condicions i preus per parar el PP hi ha el de posar fi al dèficit fiscal", ha afirmat. És una demanda difícil de complir, si bé és cert que el PSC ha situat com a prioritat reformar el sistema de finançament autonòmic. La tercera condició d'Aragonès és el traspàs de Rodalies, un dels elements que més ha demanat ERC des de fa mesos. "No ens mereixem el servei de Rodalies que tenim", ha afirmat. "Som la garantia que quan toca ser-hi, hi som; el vot més útil és el que impedeix un govern de PP i Vox i per defensar Catalunya", ha afirmat Aragonès.

Aragonès ha ressaltat la importància de les eleccions espanyoles perquè estan en jocs drets i llibertats dels ciutadans. El president ha assegurat que ERC és el "vot més útil" per impedir un govern de PP i Vox a la Moncloa i que garantirà que qualsevol alternativa es farà "en defensa de Catalunya". "Sempre que s'ha hagut d'aturar el PP, ho hem fet i ho tornarem a fer", ha dit el president, i ha assegurat que "si els números surten no hi haurà un govern de la dreta i l'extrema dreta a l'Estat". "Si la suma depèn dels nostres vots, s'aturarà el PP assegurant la defensa de Catalunya", ha garantit Aragonès. "Impedirem un govern de la dreta a l'Estat, quan toca fer possible un govern d'esquerres, hi som", ha afegit en ple debat dins de l'independentisme sobre què s'ha d'exigir al PSOE.

Al seu torn, Gabriel Rufián ha avisat que sense una ERC forta no hi haurà polítiques com les d'aquests últims anys i ha insistit que el PSOE només es mou si se l'obliga a fer-ho. Rufián ha tret pit de la via del diàleg que ha dut a terme ERC aquests anys al Congrés i ha lamentat que ho hagin hagut de fer sols. "Si algú vol que aconseguim més coses, que ens doni més força", ha reblat. El candidat ha tingut també un missatge per a Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, que aquesta nit participen en un debat electoral amb Santiago Abascal, líder de Vox. Rufián els ha traslladat només una pregunta: "Quin projecte teniu per a Catalunya?". Davant d'això, ha fet una crida a votar en defensa de Catalunya i no "decepcions ni mentides pietoses", com són, segons el republicà, el PSOE i Sumar.
 

Es podrà consensuar?

ERC ha esperat al tram final de la campanya per concretar el preu a Sánchez. Rufián ha dit en més d'una ocasió que, després de quatre anys, el preu ara havia de ser més elevat i consensuat amb la resta de forces independentistes. Junts i la CUP s'han posicionat en els últims dies. De bon principi, els anticapitalistes van dir que el seu preu era la data i la pregunta pel referèndum, mentre que els postconvergents van concretar dimarts al debat de la CCMA que el seu preu era el traspàs de les competències per convocar un referèndum a Catalunya. Els republicans han lamentat que Míriam Nogueras hagi fet una proposta "de bloqueig", perquè ni el PSC ni el PP contemplen facilitar cap votació sobre el futur polític del país. La proposta d'ERC, verbalitzada per Aragonès, va més enllà de la qüestió nacional -que es limita a més diàleg i negociació- i planteja altres qüestions reivindicades per bona part de la societat catalana des de ja fa anys. El dubte, ara, és si es podrà consensuar.