Junts frena la investidura: «No farem una amnistia només per a VIPs»

Turull, en un missatge a la direcció, assenyala que no deixaran "cap soldat tirat" en el marc de la negociació amb el PSOE per la desjudicialització i critica el contingut de l'acord entre ERC i els socialistes

Reunió de la permanent de Junts a Brussel·les.
Reunió de la permanent de Junts a Brussel·les. | ACN
03 de novembre del 2023
Actualitzat a les 14:38h
No hi haurà acord imminent entre Junts i el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez. Aquest és l'aroma que desprèn el missatge que ha enviat Jordi Turull, secretari general de Junts, a la cúpula del partit en les últimes hores, segons ha avançat La Vanguardia. En el text, Turull assenyala que no deixaran "cap soldat tirat" en la negociació de l'amnistia amb els socialistes, i destaca que no promouran cap procés de desjudicialització "per a VIPs". En les últimes hores,  Santos Cerdán, secretari d'organització del PSOE, s'ha tornat a desplaçar a Brussel·les -ja ho va fer dilluns- per mirar d'acostar posicions, tot i que de moment no s'ha tancat res.

Puigdemont va citar ahir la permanent de Junts a la capital belga, i tot indicava -hi havia una sala de premsa preparada per una compareixença- que existien possibilitats d'anunciar l'acord. No va ser possible perquè l'abast de l'amnistia -les demandes d'ERC ja han estat incorporades pel PSOE- encara genera discrepàncies, sobretot pel que té a veure amb causes que no estan directament vinculades a l'1-O. Això implica, per exemple, l'operació Volhov, i per tant persones com Josep Alay, director del l'oficina de Puigdemont. El lawfare també està sobre la taula.

El missatge de Turull també és crític amb el pacte al qual ha arribat ERC amb el PSOE. Especialment pel que fa al traspàs de Rodalies, que es farà a través d'una empresa mixta entre l'Estat i la Generalitat. "Algunes parts generen perplexitat", destaca el text, que també lamenta que el govern espanyol tingui "dret de veto" sobre les decisions rellevants que es puguin adoptar, perquè requereixen majoria qualificada. El missatge públic que declina Junts en les últimes hores passa per la prudència, com va voler clarificar aquest dijous Puigdemont a Twitter.
 
La intenció del PSOE és que la investidura se celebri la setmana vinent, però el fet que no hi hagi encara un acord amb Junts entela el calendari previst. A banda, els socialistes encara han d'acabar de convèncer el PNB, soci estratègic de l'anterior legislatura i que recela de determinades mesures socials i econòmiques incloses en l'acord signat la setmana passada entre Sánchez i Yolanda Díaz. Bildu sí que ha verbalitzat el vot afirmatiu al PSOE, que hi compta des de la mateixa nit electoral. El registre de la llei d'amnistia s'hauria de produir abans que es produeixi el debat d'investidura. La data límit per evitar noves eleccions és el 27 de novembre.