L'Audiència Nacional proposa jutjar Rubiales pel petó i les pressions a Jennifer Hermoso

El jutge tanca la instrucció i conclou que el petó "no va ser consentit" i va ser "una iniciativa unilateral" de l'expresident de la Federació Espanyola

Luis Rubiales i la seva advocada, Olga Tubau, entren a l'Audiència Nacional
Luis Rubiales i la seva advocada, Olga Tubau, entren a l'Audiència Nacional | Europa Press
25 de gener del 2024
Actualitzat a les 11:15h
El jutge de l'Audiència Nacional Francisco de Jorge ha proposat jutjar l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol Luis Rubiales pel petó no consentit a la futbolista Jennifer Hermoso després de la final del mundial. També proposa jutjar-lo, juntament amb el director esportiu de la selecció espanyola masculina, Albert Luque, l'exentrenador Jorge Vilda i l'exresponsable de màrqueting Rubén Rivera, per les pressions a què van sotmetre Hermoso un cop va esclatar la polèmica, per intentar que relativitzés els fets i digués públicament que el petó havia estat consentit.

En la interlocutòria, que dona per finalitzada la instrucció, el jutge conclou que el petó "no va ser consentit" i que va ser una "iniciativa unilateral i per sorpresa" de Rubiales. En aquest sentit, serà durant el judici que s'haurà de determinar quines conseqüències jurídiques pot tenir l'estat d'eufòria de Rubiales o la finalitat eròtica o no del petó. Sigui com sigui, en aquest moment processal, el jutge diu que hi ha "indicis suficients" d'un possible delicte, i que l'acusació d'Hermoso se sosté "perfectament". El petó als llavis, diu el jutge, "afecta l'esfera d'intimitat reservada a les relacions sexuals, en particular en el context de dues persones adultes".

Pel que fa als altres investigats -Luque, Vilda i Rivera-, el jutge veu indicis d'una actuació concertada entre els tres, pactada amb Rubiales, per "doblegar la voluntat d'Hermoso i aconseguir que accedís a enregistrar un vídeo en què digués que el petó va ser consentit". En el relat dels fets, el jutge constata que Hermoso no va donar el seu consentiment per rebre un petó de l'expresident de la Federació. Si bé en un principi no va donar-hi més importància, amb el pas de les hores i els dies, "l'eufòria va donar pas al malestar i al sentiment d'haver estat ofesa", i això va augmentar per les pressions que va rebre.

Aquestes pressions, diu la interlocutòria del jutge, van provocar en Hermoso una situació d'ansietat i estrès intens. Primer va ser Rubiales qui va intentar aconseguir que la jugadora fes un vídeo amb ell assegurant que el petó havia estat consentit, però ella s'hi va negar. Després va ser Vilda, qui va parlar amb el germà de la jugadora, per intentar-la convèncer, amb l'amenaça de "conseqüències negatives per ella i per la seva carrera" si no accedia a relativitzar els fets. Un cop a Espanya, Rivera també la va pressionar, i per últim va ser Luque, que ho va intentar també a través d'una amiga de la jugadora.

Un cop tancada la instrucció, ara la Fiscalia i les acusacions tenen deu dies per demanar l'obertura de judici o bé l'arxivament de la causa.