Creixen les denúncies de dones agredides sexualment per la parella: un 34% més en un any

Els Mossos destaquen com a focus prioritari fer encara més "pedadogia" perquè es denunciïn els abusos i agressions en les relacions sexoafectives, un dels àmbits on històricament ha costat més que la víctima demani ajuda

Imatge d'arxiu d'una campanya contra la violència masclista
Imatge d'arxiu d'una campanya contra la violència masclista | Mossos
08 de març del 2024
Actualitzat a les 7:36h
Una de les principals preocupacions dels Mossos d'Esquadra pel que fa a la violència masclista mira cap a les parelles. I concretament, cap a les agressions sexuals. "Són extremadament complicades perquè normalment no requereixen violència física", ha dit la portaveu de la policia catalana, Montserrat Escudé. En aquest sentit, ha recordat que una violació es pot cometre a través de la "persuasió coercitiva", el "xantatge" o "l'extorsió". De moment, segons les dades presentades en motiu del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona, l'any passat les violències sexuals que hauria comès un home sobre una dona en l'àmbit de la parella van créixer un 33,5% respecte al 2022. Aquestes, però, són les xifres que arriben als Mossos. La inspectora Escudé apunta a una "infradenúncia" encara present i apunta que s'ha de fer "molta pedagogia" perquè es continuïn identificant aquests abusos sexuals.

Alhora, la mateixa portaveu dels Mossos ha fet dues crides més. Després de recordar que en el 2023 van ser assassinades 13 dones per violència masclista, també ha recalcat que en la meitat dels casos (46%) l'entorn de la víctima tenia coneixement de la situació de risc que existia. Davant d'això, ha insistit en el fet que veïns, familiars, amics o coneguts facin sempre un crit d'alerta preventiu a través d'algun dels canals disponibles. En un altre camp, en aquest cas el de la gent gran, Montserrat Escudé ha subratllat que només un 1,8% de les denúncies rebudes per violència masclista dins de la parella són de dones amb més de 65 anys. Aquesta xifra queda lluny del percentatge de població que ocupen, al voltant del 20%. És a dir, que hi ha descompensació. La representant de la policia catalana ha reclamat que hi mantingui un contacte permanent, també per la vulnerabilitat afegida per delictes com les estafes o els robatoris.

Fora de la parella, les denúncies també han incrementat amb força, d'un any per l'altre. En conjunt, la policia catalana ha tingut coneixement d'un total de 3.759 casos en l'àmbit sexual. Això suposa elevar un 33,6% els registres de l'any anterior. També representa una mitjana de més de 10 casos al dia a Catalunya.

Aquesta línia també s'ha d'emmarcar en la tendència a denunciar cada vegada més les actituds masclistes, especialment a l'espai públic o esdeveniments, segons Escudé. "Potser abans quan anaves a un transport públic i et feien tocaments no ho denunciaves, ara és tot el contrari", apunta la portaveu del cos. També reivindica la feina de coordinació i els protocols establerts amb discoteques i el sector de l'oci. L'augment de les denúncies "no necessàriament significa que hi hagi un augment de la violència sexual, sinó que es deu a molts factors, un dels quals és saber enfocar la prevenció", sosté la inspectora.

Sortint del focus dels fets vinculats a la sexualitat, el conjunt de totes les violències masclistes també s'han incrementat, pel que fa a les denúncies que han arribat als Mossos d'Esquadra. En aquest cas, però, l'augment es queda en un 10,7% respecte a l'any 2022. 


Més prevenció i contactes via whatsapp

A més de fer més detencions, els Mossos també han incrementat les xerrades de prevenció i explicacions al voltant de la violència masclista. Com a via de conscienciació social, s'han arribat a fer 1.512 col·loquis a prop de 50.000 persones en un any. Són un 36% més de presentacions que l'any anterior. 

Alhora, hi ha una tendència a l'alça d'abordar els avisos de violència masclista: mentre que el correu electrònic habilitat ja no rep tants missatges, el canal de whatsapp ha arribat a atendre 1.546 converses sobre violència masclista. És una línia ascendent d'un nou canal pel qual moltes dones prefereixen abordar la seva realitat.