L'alcaldessa de Berga deixa el càrrec per depressió

Montse Venturós abandona l'alcaldia de la capital del Berguedà després d'arribar-hi el 2015, ser inhabilitada, i recuperar de nou el càrrec el 2019

Montse Venturós anunciant la decisió d'abandonar l'alcaldia.
Montse Venturós anunciant la decisió d'abandonar l'alcaldia. | ACN
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 21:13h
Montse Venturós, alcaldessa de Berga, abandona el seu càrrec per motius de salut, concretament per una depressió. L'integrant de la CUP havia arribat a l'alcaldia de la capital del Berguedà l'any 2015. Venturós estava de baixa des del mes de febrer i des de llavors hi havia al capdavant del govern del consistori Ivan Sánchez, primer tinent d'alcalde reconvertit en alcalde accidental.

Així ha anunciat la decisió en una roda de premsa durant la tarda d'aquest dimarts: "Pateixo una depressió. Mai és fàcil assumir-ho i hi pesa un estigma que ens fa semblar persones febles". Una decisió que, tal com ha assegurat, és "difícil i complexa", però que pren "per responsabilitat col·lectiva".

Una compareixença pública que, segons ha informat, serà la darrera fins a la seva recuperació total i que ha aprofitat per fer "un crit contra l'estigma en matèria de salut mental". "En un sistema com el capitalisme més ferotge i putrefacte que impera actualment, aquestes persones es silencien i s’obvien, i l'únic que conta és la productivitat de les persones i l'individualisme", ha afegit. També ha exposat que s'ha sentit "qüestionada" i que si hagués estat una baixa per maternitat o hagués estat un home "ningú s'ho hauria qüestionat".
 

Ivan Sànchez (1r tinent d'alcaldia) i Montse Venturós (alcaldessa de Berga). Foto: Roger Simon


La cupaire havia entrat al càrrec el 2015, però va ser inhabilitada durant mig any per no haver despenjat l'estelada de l'Ajuntament durant les eleccions al Parlament del 27 de setembre del 2015 i les del Congrés dels Diputats del 20 de desembre de 2015. Llavors va adquirir un paper d'alcaldessa simbòlica mentre un altre regidor de la formació ocupava el càrrec de facto.

Venturós, tot i aquest paper, mai ha acatat la seva inhabilitació. De fet, va plantar el jutge en dues ocasions i només va anar a declarar quan va ser detinguda pels Mossos d'Esquadra. Finalment, va recuperar l'alcaldia després de vèncer a les eleccions municipals d'ara fa dos anys.

Alcaldia en funcions
La renúncia de Montse Venturós comportarà la convocatòria d’un ple extraordinari per prendre coneixement i acceptar la seva renúncia com a alcaldessa de Berga i com a regidora de la corporació. Un cop aprovada la renúncia i fins a la celebració d’un ple d’investidura per escollir un nou alcalde o alcaldessa, el primer tinent d’alcaldia, Ivan Sànchez Rodriguez, ocuparà l’alcaldia en funcions, tal com ha fet durant el període de baixa mèdica de l’alcaldessa. Posteriorment, caldrà fer un altre ple extraordinari per actualitzar el cartipàs municipal.

La renúncia de Venturós també suposarà el cessament del personal eventual vinculat a l’àrea d’alcaldia del consistori, tenint en compte que la persona que ostenta l’alcaldia s’encarrega de nomenar els càrrecs de confiança i aquest tipus de personal finalitza la seva tasca quan l’autoritat que els va nomenar cessa en el càrrec.