El Govern no aclareix si Aragonès serà a la manifestació de la Diada

El president, que manté la incògnita sobre la presència en la marxa de l'ANC, liderarà els actes institucionals de l'Onze de Setembre

La imatge institucional de la Diada d'aquest any, a la façana del Palau de la Generalitat.
La imatge institucional de la Diada d'aquest any, a la façana del Palau de la Generalitat. | Govern
01 de setembre del 2022
Actualitzat el 02 de setembre a les 10:52h
Pere Aragonès va participar en la manifestació convocada per l'ANC en la Diada de l'any passat. Ho va fer al costat de la cúpula d'ERC i en companyia d'una àmplia representació de consellers del Govern, en una concentració en què es van sentir xiulets cap a dirigents republicans. El president de la Generalitat encara no ha aclarit si serà present en la marxa de diumenge que ve, que es preveu crítica amb l'acció dels partits. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, no ha pogut esvair aquests dubtes en la roda de premsa de presentació dels actes institucionals de l'Onze de Setembre, que organitzen conjuntament el Govern i el Parlament. "És una informació que no puc traslladar, perquè no la tinc", ha apuntat Plaja davant les preguntes de la premsa.

En el transcurs dels pròxims dies se certificarà si Aragonès participa en la manifestació de l'ANC i quins dels seus consellers hi seran presents. La portaveu de l'executiu ha evitat concretar detalls sobre la decisió final del president. "La força del moviment independentista té reflex en diferents actes. I tots tenen un objectiu compartit, que és continuar avançant cap a la independència", ha apuntat en relació a les diferents mobilitzacions d'aquest Onze de Setembre.

El que està confirmat és el protagonisme d'Aragonès en els actes institucionals. Dimecres que ve, a Mollet del Vallès, entregarà la Medalla d'Or del Govern a la il·lustradora Roser Capdevila, així com al farmacèutic i col·leccionista d'art Antoni Vila Casas. Dijous de la setmana següent serà present en l'acte de concessió de la Medalla d'Honor del Parlament a títol pòstum a la cantant Núria Feliu, que va morir el 22 de juliol passat, i al músic Pau Riba, traspassat el 6 de març, distincions que també rebran els pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset. El dissabte previ a l'Onze de Setembre pronunciarà el discurs institucional de la Diada des d'Empúries i, diumenge, encapçalarà la delegació del Generalitat que farà l'ofrena floral al monument de Rafael de Casanova, a banda de presidir l'acte oficial del vespre a les columnes de Puig i Cadafalch

En la presentació dels actes institucionals de la Diada, el Govern també ha exhibit la proposta guanyadora del concurs convocat per l'executiu per crear la imatge gràfica institucional de l'Onze de Setembre. A càrrec de l'estudi de disseny gràfic 131, el treball escollit posa l'accent en "les arrels de la història recent" del país, perquè evoca fets transcendents del darrer segle, tal com ha destacat Plaja en la seva compareixença. El cartell reivindica l'escriptora Joana Raspall i ret honor a la perseverança en el camp cultural, i reivindicació política i social. L'obra vencedora, d'entre una vuitantena de propostes presentades, es mostrarà en una exposició al Palau Robert al costat dels deu treballs finalistes.