ERC facilitarà els nous pressupostos de Colau i Collboni amb una abstenció

Les negociacions entre els republicans i el govern municipal de Barcelona ha servit per estirar la inversió en polítiques socials com habitatge o atenció a la infància, ha explicat Jordi Coronas

Els regidors d'ERC a l'Ajuntament Ernest Maragall, Elisenda Alamany i Jordi Coronas, en imatge d'arxiu
Els regidors d'ERC a l'Ajuntament Ernest Maragall, Elisenda Alamany i Jordi Coronas, en imatge d'arxiu | ACN / Nazaret Romero
22 de desembre del 2022
Actualitzat a les 10:13h

Els bon vents anunciats els últims dies per l'equip de govern de comuns i socialistes a l'Ajuntament de Barcelona pel que fa a un pacte de pressupostos han acabat confirmats. El grup d'Esquerra Republicana ha arribat a un acord amb Ada Colau i Jaume Collboni per facilitar uns nous comptes rècord l'any 2023. La posició final, però, serà l'abstenció. Això permet que Barcelona tingui uns nous pressupostos l'any vinent davant una situació de crisi. El portaveu del grup municipal, Jordi Coronas, ha defensat que s'ha arribat a aquest acord després "d'estirar fins als 100 milions" la inversió d'un pla de xoc social que contemplava entre "40 o 50 milions inicialment". Aquest pla contempla un reforç de mesures de construcció d'habitatge públic o atenció a la infància.

Des d'Esquerra Republicana s'ha defensat que es considerava necessari tenir uns pressupostos actualitzats, però que no hi han pogut votar a favor perquè no s'ha pogut incidir-hi gaire. El fet d'estar a final de mandat ha deixat "poc marge" per negociar noves inversions, ha exposat Coronas.

Malgrat que els republicans des del primer moment han mostrat distància pública respecte a aquesta possibilitat, aquest pas podria facilitar, a la pràctica, l'arribada d'uns pressupostos nous a la Generalitat. El primer tinent d'alcaldia i líder del PSC barceloní, Jaume Collboni, així ho va plantejar la setmana passada. Si ERC feia el pas a Barcelona, es crearia "un marc positiu" perquè els socialistes votessin favorablement els comptes d'Esquerra Republicana al Parlament, va dir. Això, ara, obre una nova pantalla.

A més, les negociacions d'aquests dies també han servit per blindar la renovació de les ordenances fiscals barcelonines. ERC també s'hi abstindrà, ha confirmat el regidor Jordi Castellana.


Inversions pactades

Segons han presentat en roda de premsa, el grup liderat per Ernest Maragall hauria tancat un pacte amb comuns i socialistes per dedicar 15 milions d'euros més a un fons d'infància per a famílies en situació de pobresa o la dotació d'una reserva de 30 milions d'euros per adquirir habitatge o solars per a fer pisos públics, entre les partides més destacades. També s'ha reforçat la inversió destinada a l'atenció a la gent gran, la salut mental o els migrants. 

El posicionament d'ERC també hauria arribat després d'acordar compromisos econòmics i polítics del govern municipal per obrir una oficina dels barris de muntanya, reforçar els educadors de carrer a Ciutat Vella en atenció a la drogodependència i la inversió pel centre de consum a Horta o agilitzar la cessió de solars perquè s'hi facin nous centres sanitaris, com el CAP Gòtic o el CUAP Horta-La Clota. També s'han pressupostat cinc milions d'euros per adquirir el Centre Comercial la Vila Olímpica i fer-hi un nou equipament de la xarxa de mercats municipal.


Un mandat plàcid en pressupostos

La posició d'ERC arriba després d'una entesa que s'ha mantingut, en línies generals, durant tot el mandat. Els primers comptes de la segona etapa de Colau al consistori van comptar amb el el vot a favor dels republicans, i també s'hi va sumar Junts. L'any següent, els d'Elsa Artadi se'n van desentendre, però Esquerra Republicana va tornar a arribar a un pacte per donar el sí als pressupostos. Un cop travessat l'equador del mandat, Ernest Margall va remarcar que es distanciaria del govern municipal. Això es va traduir en què, finalment, s'abstindrien pel que fa als comptes de 2022, tot facilitant-ne l'aprovació sense capitanejar-los. Aquella proposta municipal, a més, va sortir endavant amb el suport de l'antiga formació de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi, que també van votar a favor dels pressupostos l'exercici anterior. 
Arxivat a