Junts lamenta que el feminisme «imperant» sigui «un pèl dogmàtic»

Victòria Alsina sosté que no totes les dones se senten còmodes en el moviment perquè el discurs està vinculat a "l'esquerra populista"; la candidatura planteja que tots els òrgans directius de l'Ajuntament hagin de ser paritaris

Xavier Trias, amb les dones de la seva candidatura.
Xavier Trias, amb les dones de la seva candidatura. | Junts
14 de maig del 2023
Actualitzat el 11 de març del 2024 a les 15:33h


Xavier Trias s'ha envoltat aquest diumenge de les dones que integren la seva candidatura als Jardins de Can Xiringoi, al districte de Nou Barris, una de les places en què Junts té més complicat obtenir un bon resultat en les eleccions municipals del 28-M. El primer diumenge de campanya, per tant, l'exalcalde l'ha destinat a posar l'accent en el caràcter feminista de la llista -que integra dirigents com l'exconsellera Victòria Alsina o l'exvicepresidenta Joana Ortega- i en les polítiques d'igualtat que aspira a implantar en cas de tornar a l'Ajuntament.

En aquest sentit, entre les propostes que ha desgranat la candidatura hi ha la de convertir en paritaris tots els òrgans directius del consistori, així com també les empreses públiques que en depenen. Tanmateix, el missatge més destacat de la jornada l'ha verbalitzat Alsina, que ha indicat que el feminisme que "impera" sigui un "pèl dogmàtic" i vinculat a l'esquerra "populista". "El feminisme ha de captar la diversitat", ha indicat l'exconsellera d'Acció Exterior, que ha considerat que no totes les dones se senten "còmodes" dins del moviment feminista per aquest biaix ideològic inclinat cap a aquesta "esquerra populista" de la qual parlava Alsina.

"La ciutat no pot ser feminista només de discurs", ha remarcat Trias en la seva intervenció. "Hem de ser capaços de lluitar tots pel mateix", ha determinat el candidat, que defensa un programa en el qual no hi hagi cap bretxa salarial entre homes i dones en els organismes directius de l'Ajuntament i en les empreses públiques que en depenen. La llista també ressalta la necessitat de fer un mapa de la ciutat per identificar les zones de la ciutat més proclius a acumular agressions masclistes per tal d'il·luminar-les millor i evitar incidències.
 

Victòria Alsina, aquest diumenge a Nou Barris. Foto: ACN

 

Dins del programa també s'hi inclou un programa específic de reinserció per a dones en situació de prostitució que vulguin incorporar-se al mercat laboral. La reivindicació feminista forma part de l'ideari de Junts des que es va fundar, per bé que hi ha hagut episodis que han tensionat internament la formació en aquesta temàtica. El principal va ser el cas de Francesc de Dalmases, exvicepresident del partit, que va haver de deixar el càrrec per haver intimidat una periodista el juliol de l'any passat. En aquell moment, diverses informacions van acreditar el seu comportament amb companyes de partit que no s'hi havien sentit còmodes.

Els plantejaments sectorials estan sent el plat estrella de Junts en aquesta campanya, especialment en tot allò que té a veure amb la candidatura de Trias. Aquest dissabte, per exemple, el protagonisme va ser per a la seguretat. Jordi Martí, número tres de la llista i encarregat de seguretat en cas que arribi al govern municipal, va defensar més Guàrdia Urbana a la ciutat i també recuperar el concepte d'autoritat per millorar les xifres de delictes. En l'última enquesta publicada al diari La Vanguardia, Junts queda segona empatada a regidors amb el PSC de Jaume Collboni, mentre que Ada Colau quedaria tercera i ERC perd encara més força.