Trias reivindica sense embuts el pactisme de l'era de Convergència

"Foteu-vos", assegura amb ironia el candidat de Junts a l'hora de respondre a les crítiques que l'assimilen a l'etapa de CDC, sigles que reivindica per la manera de fer; sosté que caldrà un "enfrontament seriós" amb l'Estat per fer créixer Barcelona

Xavier Trias, aquest dissabte al Parc de l'Espanya Industrial.
Xavier Trias, aquest dissabte al Parc de l'Espanya Industrial. | Junts
20 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:42h

"He vingut per guanyar i per transformar la nostra ciutat", ha arrencat aquest dissabte Xavier Trias en l'acte matinal celebrat al Parc de l'Espanya Industrial, al districte de Sants-Montjuïc, el més gran de Barcelona. Ha estat una intervenció lluïda, molt aplaudida, possiblement la més política de tota la campanya. Per què? Perquè ha estrenat la carta de l'enfrontament "seriós" amb l'Estat per augmentar la competitivitat de la ciutat, perquè s'ha obert a "col·laborar amb tothom" reivindicant l'esperit de l'antiga Convergència -"foteu-vos", ha dit als que critiquen aquesta tendència- i perquè ha indicat que "no es baixarà mai els pantalons" ni se l'utilitzarà "mai" per enfrontar-se al Govern o bé a la resta de Catalunya. El Trias més genuí quan arriba la recta final de la campanya, on Junts arriba frec a frec amb Ada Colau i Jaume Collboni.

La reivindicació de Convergència -que li ha sortit de l'ànima, de manera genuïna, ja al final de la intervenció- lliga amb l'esperit de la candidatura que ha bastit Trias, plena de perfils provinents de les etapes anteriors a la formació de Junts. Hi ha Damià Calvet, Jordi Martí, Victòria Alsina, Neus Munté i Ramon Tremosa, entre d'altres, que aporten un component pragmàtic en comparació a altres sectors de Junts més arrenglerats amb Laura Borràs, que fa campanya nacional i només ha participat en un acte de campanya amb Trias. Una reivindicació del passta, aquesta de Trias, pensada per accentuar el perfil pactista -també amb el PSC, tot i els atacs a Collboni- i que també entronca amb la voluntat de recuperar la institucionalitat.
 

Una dependència "intolerable"

"Un 30% de la gent que viu a Barcelona se n'aniria de la ciutat. Ostres, això és gravíssim! No pot ser de cap de les maneres", ha apuntat Trias, que ha carregat amb duresa contra Colau per la seva aposta pel "decreixement". "Som punters en crear activitat econòmica. Volem indústria, comerç, turisme, noves tecnologies i un model que ens permeti tenir salaris adients per no competir en baixos preus", ha ressaltat el dirigent de Junts, que ha carregat contra el "grau de dependència intolerable" que tenen projectes de la ciutat en relació a l'Estat.

L'exalcalde ha indicat que cal portar la ciutat "allà on no hauria d'haver marxat mai", i ha elogiat l'equip que l'acompanya, a qui deixa protagonisme en els mítings i en els missatges de campanya. "Això ens permet tenir lideratges. Quan poses tanta gent important junta hi poden haver problemes, però hi ha un avantatge: s'estimen. Això ens fa guanyadors, no us enganyeu. Això la gent ho percep", ha remarcat Trias, que ha elogiat que partits diferents -Junts, el PDECat, Demòcrates i Moviment d'Esquerres- s''hagi unit per anar a les eleccions. "I no es pot canviar la ciutat si no te l'estimes", ha insistit el candidat a l'alcaldia, que també ha volgut ressaltar que Barcelona és la capital de Catalunya i, per tant, "capital de la catalanitat".
 

Continuen els atacs al PSC

Abans de Trias, qui ha intervingut ha estat Neus Munté, número dos de la llista i al capdavant del districte de Sants-Montjuïc. "Es tracta d'escoltar, entendre què es demana i fer una tasca de cohesió i de barri", ha ressaltat l'exconsellera de la Presidència, que es va refugiar en la política municipal després de deixar el Govern a les portes de l'1-O. "Si votes Trias, se'n va Colau, i amb ella marxen els problemes enquistats de la ciutat: la inseguretat, el caos circulatori i la grisor. I si votes Collboni, Colau es queda. Ja va passar fa quatre anys: és Collboni qui va ordir el pacte perquè l'alcaldessa ho continues sent", ha resumit Munté, en la línia de l'estratègia de campanya que es va posar ahir en marxa per entrar al cos a cos amb el candidat del PSC.

"Resulta que el senyor Collboni, el turista Collboni, tenint com té tots els ministres aquí, és incapaç de dir que ja n'hi ha prou i que es digui que Rodalies és un desastre. Cal tenir sentit de capital de Catalunya, una capital que té un problema molt greu amb les infraestructures ferroviàries", ha apuntat l'exconsellera, que també ha demanat revigoritzar la llengua davant la "inoperància" de l'equip municipal. "Ja n'hi ha prou de no aixecar la veu perquè s'enfadi l'amo. Si votem Trias, direm bon vent i barca nova a Colau i a Collboni", ha insistit Munté.

Jordi Martí, número tres de la candidatura i director de la campanya de Trias, ha assenyalat que Junts està "en el bon camí" per "guanyar les eleccions i governar". "No comencem de zero enlloc. Allà on anem tenim la feina feta, tenim un full de serveis que, et votin o no et votin, et reconeixen", ha ressaltat Martí, que ha tret pit d'haver treballat "sempre" amb totes les entitats de la ciutat, siguin o no afins. "Sants-Montjuïc és el districte més gran en extensió, un 23% del territori de la ciutat li pertany, de manera que hi ha molta gent a atendre i molts dèficits per cobrir. Ha arribat l'hora decisiva, i diumenge vinent ha d'arribar l'hora del canvi. Només hi ha un canvi possible, que és Trias per Barcelona", ha remarcat l'home fort del candidat, que ha lamentat el "col·lapse permanent" que viu la ciutat amb Colau i Collboni. "Per la gent que dubta, hi ha un únic canvi. Només hi ha un pla A, que és el de Trias", ha emfasitzat.