Borràs insinua que «no és correcte» un cordó sanitari contra l'extrema dreta a Ripoll

ERC i la CUP carreguen contra la presidenta de Junts per qüestionar el pacte que cuinen els independentistes amb el suport del PSC per desbancar Sílvia Orriols de l'alcaldia

Laura Borràs, en una imatge d'arxiu al Parlament.
Laura Borràs, en una imatge d'arxiu al Parlament. | ACN
11 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:25h

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha avançat aquest diumenge al migdia a través del seu compte de Twitter que, com a norma general, no és partidària de fer un cordó sanitari a l'extrema dreta. Ha considerat que a vegades decantar-se per aquesta opció no funciona i ha fet servir Badalona com a exemple, ciutat on a parer seu no deixar governar els ultres "no només no soluciona el problema sinó que l’agreuja". 

Borràs ha fet aquestes declaracions després que un usuari de Twitter,  Enric Mauri li preguntés a través de la xarxa social si ella, passant el que ha passat amb la justícia, avala que Junts, ERC, la CUP i el PSC negociïn un govern alternatiu per desbancar la formació d'extrema dreta de Sílvia Orriols, Aliança Catalana, de l'alcaldia de Ripoll. La llista que encapçala Orriols va ser la més votada de la localitat, aconseguint el 30,76% dels suports i sis regidors.

"Penso que si defenso que contradir la voluntat popular quan ens perjudica no és correcte; fer-ho quan ens afavoreix, tampoc", ha replicat Borràs a Mauri que, alhora, havia reaccionat a un tuit de la líder d'Aliança Catalana. En aquesta publicació, Orriols demanava els seus seguidors fer memòria del pacte per fer-la fora de l'ajuntament. "Recordeu-ho bé quan us diguin que són demòcrates i independentistes", sentenciava.

Molts usuaris de Twitter han felicitat el que consideren "coherència" per part de Laura Borràs. D'altres, però, han apuntat que, seguint aquesta lògica, Inés Arrimadas hauria d'haver estat presidenta de Catalunya quan Ciutadans va guanyar les eleccions el 2017. I d'altres li han demanat que posi "remei" a la situació amb els regidors que han obtingut a Ripoll perquè Orriols pugui ser batllessa. Sobre això, però, Borràs ja ha dit que dona "plena confiança" al que decideixi l'equip de Junts per Ripoll, liderat per l'alcalde en funcions, Jordi Munell, i la candidata Manoli Vega. La resposta més mediàtica, però, ha estat la de la mateixa Orriols, que en una breu piulada ha contestat així a la presidenta de Junts: "Gràcies, Laura, per respectar la voluntat popular".

Borràs ha considerat que una possible alternativa al cordó sanitari podria passar per "deixar-los governar un temps" per a després, quan tothom hagi vist "el seu autèntic rostre", fer una moció de censura. D'aquesta manera, ha defensat, se'ls foragita "sense convertir-los en víctimes". 
 

ERC veu "molt greu" la postura de Borràs

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha estat, a banda d'Orriols, la primera política a reaccionar a les piulades de la presidenta de Junts titllant-les de "molt greus". Vilalta ha defensat que "al feixisme, vingui d'on vingui, se'l combat sempre i a tot arreu", ha dit, tot afegint: "Així ho farem des d'ERC". A més a més, la portaveu dels republicans ha reivindicat, també a través de Twitter, que "l'independentisme és un moviment garant de drets i llibertats i de la cohesió social". Per la seva banda, la consellera d'Igualtat, Tània Verge, també s'ha expressat a les xarxes per demanar als "partits demòcrates" que siguin "coherents amb el pacte antifeixista adoptat al Parlament aquesta legislatura", i ha remarcat que "l'extrema dreta no és menys extrema dreta perquè porti una bandera o una altra".