Els militants de Junts i ERC avalen el pacte Trias-Maragall a Barcelona

L'entesa inclou quatre tinences d'alcaldia per a Junts i dues per a ERC, que sumen 16 regidors i no arriben a la majoria absoluta; el ple d'aquesta tarda obrirà una nova etapa després de vuit anys amb Colau al capdavant de l'Ajuntament

Xavier Trias i Ernest Maragall.
Xavier Trias i Ernest Maragall. | ND
Carme Rocamora / Oriol March
17 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:34h

En campanya, Xavier Trias acostumava a dir que ERC no li havia fet res dolent. Que, a diferència de la relació tortuosa entre Junts -el seu partit- i els republicans a nivell nacional, entre ell i Ernest Maragall no hi havia tibantors. En els dos grans debats, a TV3 i a Betevé, els dos candidats no es van buscar les pessigolles, perquè van preferir centrar els atacs en Ada Colau i Jaume Collboni, el tàndem protagonista de les dues últimes legislatures i que aquest dissabte es veurà obligat a abandonar el poder. Trias i Maragall governaran junts la ciutat, compartiran executiu municipal -quatre tinences de l'alcaldia per a Junts i dues per a ERC- i aprovaran el cartipàs en una maniobra que donarà estabilitat al futur alcalde, però que no serà del tot suficient, perquè entre tots dos -16 regidors- no sumen la majoria absoluta de 21 regidors.

L'acord està molt avançat, especialment en l'àmbit programàtic, i ha rebut l'aval dels militants d'ERC a Barcelona en un congrés extraordinari celebrat aquest mateix dissabte. Pel que fa a Junts, un 97,38% dels afiliats a la ciutat han validat que Trias acabi tancant l'entesa definitiva amb Maragall. Abans de la campanya, agrupacions del partit a la ciutat van demanar sotmetre a votació qualsevol acord pel temor a què Trias arribés a una entesa amb el PSC.

Barcelona és una de les places en què Junts i ERC han mostrat una certa coordinació des de la nit electoral del 28-M. La setmana posterior als comicis, per exemple, Oriol Junqueras va comparèixer públicament en diverses ocasions per remarcar que els republicans facilitarien la investidura d'un alcalde provinent d'una formació independentista. Trias i Maragall s'han vist almenys en dues ocasions presencialment per abordar l'escenari obert a la capital catalana, i la prioritat sempre ha estat que ERC no pugés al vaixell d'un acord amb el PSC i els comuns per desbancar la llista més votada. El record del 2019 -quan Colau va acceptar els vots de Manuel Valls perquè no governés Maragall- encara és viu entre les files republicanes.

El futur alcalde sempre havia situat com a escenari ideal garantir-se el suport del PSC i d'ERC per tenir estabilitat, però el context electoral del 23-J -i les ganes de Collboni de moure cel i terra per tenir l'alcaldia, tot i que en campanya deia que si quedava segon no aspiraria al càrrec- va generar un nou escenari. Tot i que Junts ha pactat arreu amb els socialistes -també ho ha fet ERC, com demostren les diputacions de Tarragona i Lleida-, a Barcelona hi ha reticències a fer-ho, almenys fins que passin les eleccions espanyoles. D'aquesta manera, la prioritat de Trias és superar la investidura. El perfil del dirigent de Junts ha estat baix en els últims dies, tot i que ha seguit amb atenció -tant ell com el seu equip- el batibull de declaracions del PSC i del PP.

I el no de Trias al PSC s'ha repetit també en Maragall. Pactar amb el PSC al Parlament i la Moncloa ha estat un desencert, segons múltiples veus dels republicans barcelonins. És per això que en diverses sessions participatives, en els últims dies, s'ha demanat recuperar l'embat independentista. Per aquest motiu ERC no ha entrat en el joc deltripartitque ha intentat forçar Colau, sense èxit. "No farem alcalde Collboni. No ens hem de deixar doblegar per les pressions", proclamava Maragall dilluns d'aquesta setmana en un congrés d'ERC Barcelona, segons ha pogut saber Nació de fonts presents en la trobada interna de la formació republicana. Allà mateix, ja avançava a la militància que la negociació amb Trias avança tant en l'àmbit programàtic com en el cartipàs: "La negociació està positivament en marxa".

Aragonès: negociacions "molt avançades"

Que la negociació està a punt d'arribar a un pacte segellat ho ha confirmat també aquest migdia el president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Està molt avançat. Desitjo que tiri endavant", ha proclamat durant una visita al taller de les línies L0 i L10, a la Zona Franca. I ha expressat que ara toca que la militància dels partits decideixin. Si l'acord acaba fructificant, serà el més rellevant al qual hauran arribat les dues principals formacions independentistes després del 28-M.