Trias s'acomiada i esclata contra Colau i Collboni: «No s'atreveixen ni a mirar-me a la cara»

El candidat de Junts, guanyador de les eleccions, confirma que deixa la política amb un discurs molt dur contra el PSC i els comuns: "Vostès fan tonteries, creen un ambient d'enfrontament"

Xavier Trias, durant la constitució del nou Ajuntament de Barcelona.
Xavier Trias, durant la constitució del nou Ajuntament de Barcelona. | Ricard Novella
17 de juny del 2023
Actualitzat a les 19:08h

"Les eleccions són això. Uns guanyen, uns perden. Això és la democràcia. Això d'avui és aprendre democràcia. S'ha de saber perdre i guanyar amb elegància, i hi ha gent que no en sap. La vida és així". Així ha arrencat Xavier Trias el discurs en el ple de constitució de l'Ajuntament de Barcelona, que ha acabat -contra pronòstic- amb Jaume Collboni com a alcalde de la ciutat en lloc del dirigent de Junts, que va guanyar les eleccions del 28-M. "Vostès fan tonteries. Creen un mal ambient d'enfrontament, una situació difícil. Als meus 76 anys puc dir que els bombin a tots. S'equivoquen tant que, des que sóc aquí, no s'atreveixen ni a mirar-me a la cara. Els fa vergonya", ha esclatat. També ha garantit que "marxarà a casa", com ja havia anunciat en campanya en cas que no assolís l'alcaldia, com finalment ha estat.

L'operació d'aquest dissabte no és "cap casualitat", ha remarcat Trias, que ha indicat que ja en van tres: la seva vinculació -quan era alcalde- amb un compte fals a Suïssa, el moviment protagonitzat per Collboni per convèncer Manuel Valls de votar Ada Colau perquè Maragall no arribés al poder, i la concretada en les últimes hores. "Fan un mal favor a la ciutat i al país, amb les mateixes excuses", ha ressaltat el dirigent de Junts, que ha esclatat contra les "mentides". "Jo, quan he estat alcalde, he estat l'alcalde de tots", ha ressaltat Trias, que ha definit com a "gran experiència" haver treballat colze a colze amb Maragall i amb ERC per arribar a un acord que, finalment, no ha servit per arribar a l'alcaldia.

El dirigent de Junts no disposava de majoria absoluta per governar, perquè amb els republicans només sumava 16 regidors, cinc menys dels que estipula la majoria absoluta que sí que ha pogut aplegar Collboni gràcies a un acord que s'ha cuinat a Madrid entre els cúpules del PSOE i del PP. Quan ja s'havia concretar l'entesa entre socialistes i populars, Junts i ERC han fet pública l'entesa a la qual havien arribat per governar la ciutat. Quatre tinences d'alcaldia haurien estat per als de Trias, mentre que Maragall hauria controlat dues àrees de l'executiu.
 

Acord de govern entre Junts i ERC by naciodigital on Scribd