El govern espanyol afirma que el resultat del 23-J a Catalunya és favorable al «marc constitucional»

El PSOE continua negant el referèndum per a Catalunya i demana "temps" per abordar la investidura de Sánchez

Isabel Rodríguez, portaveu del govern espanyol, aquest dimarts.
Isabel Rodríguez, portaveu del govern espanyol, aquest dimarts. | EP
25 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:28h
El referèndum per a Catalunya i l'amnistia continuen enterrats per part del PSOE i del govern espanyol després de les eleccions del 23-J, malgrat la necessitat de Pedro Sánchez de comptar, com a mínim, amb el suport d'ERC i l'abstenció de Junts per ser investit. Diversos dirigents socialistes han assegurat durant aquest matí que no es negociarà res que estigui fora de la Constitució, i també ho ha reiterat la portaveu del govern espanyol, ara en funcions, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. A més, ha afirmat que el resultat de les eleccions a Catalunya, on ha guanyat el PSC i l'independentisme s'ha estavellat, envien un missatge clar.

"Si una cosa ha quedat demostrada és que a Catalunya i a la resta d'Espanya només hi ha lloc per al marc constitucional. I d'acord amb l'expressió de la ciutadania catalana, sembla clar que això també ha agradat a Catalunya", ha proclamat la portaveu de l'executiu. Malgrat la insistència dels periodistes sobre si es donarà resposta a les exigències de Junts, Rodríguez ha evitat entrar en més valoracions, i s'ha limitat a fer valdre el resultat del 23-J, que assegura que referma una aposta pels "avenços" per sobre dels "retrocessos" d'un govern del PP i Vox.

Com va fer ahir Sánchez en la trobada amb l'executiva federal del PSOE, Rodríguez ha demanat que es doni "temps" per a les negociacions després de la jornada electoral. De fet, l'estratègia dels socialistes passa perquè el guanyador de les eleccions, Alberto Núñez Feijóo, es desgasti en els dies que venen, i iniciar després les negociacions per bastir un govern d'esquerres, passades les vacances d'estiu. "Estem segurs que des de la democràcia sabrem donar una resposta al missatge del 23-J", ha insistit Rodríguez. Amb aquestes declaracions descarta també, com ja va fer el candidat del PSOE, una repetició electoral.

En paral·lel a les declaracions de Rodríguez, compareixia a Barcelona la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, per advertir a Sánchez que l'independentisme "té la paella pel mànec" després de les eleccions, i per reclamar al PSOE que "escolti" i "doni respostes". També avui mateix, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha assegurat que aprofitaran la investidura de Sánchez per "no rebaixar res" i per "aconseguir-ho tot" en clau de resolució del conflicte polític amb l'Estat.