El PP va sondejar un acord amb Junts poc després de les eleccions del 23-J

La cita, amb la presència de Daniel Sirera, Albert Batet i Josep Rius, va servir perquè la formació de Carles Puigdemont plantegés l'amnistia i el referèndum, condicions rebutjades pels populars

Albert Batet, Mònica Sales i Josep Rius, en el debat de política general al Parlament.
Albert Batet, Mònica Sales i Josep Rius, en el debat de política general al Parlament. | ACN
03 de gener del 2024
Actualitzat a les 9:51h
Un reservat de l'hotel Alma de Barcelona va ser l'escenari, l'agost passat, d'una reunió entre el PP i Junts per explorar la possibilitat d'un acord de cara a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo. A la cita, avançada aquest dimecres per La Vanguardia, hi van acudir Daniel Sirera i Xavier Domínguez, per part dels populars -aquest últim en qualitat de consultor polític- i Josep Rius i Albert Batet, per part de la formació fundada per Carles Puigdemont. En una entrevista a RAC1, Sirera ha remarcat que en la cita Junts hi va posar sobre la taula l'amnistia i el referèndum, de manera que qualsevol pacte es va convertir en inviable. Si haguessin acceptat, ha dit, Feijóo seria ara president espanyol, un argument recurrent a les files del PP.

Sirera ha assenyalat que la reunió va ser durant la primera quinzena d'agost, just abans que es constituís la mesa del Congrés dels Diputats que finalment Junts va pactar amb el PSOE. "Vaig escoltar el que ells demanaven i volien, i vaig sortir de la trobada conscient que era impossible iniciar cap negociació amb ells", ha remarcat el cap de files del PP a l'Ajuntament de Barcelona. "Jo parlo amb molta gent: un regidor d'una ciutat com la capital catalana ha de parlar i escoltar molta gent. Aquells dies ens trucava gent de tot tipus demanant què podíem fer per arribar a un acord amb Junts, perquè consideraven impossible que Sánchez fos president", ha indicat. En aquest grup hi ha situat empresaris i també dirigents -ha dit- del món de l'esport.

Qui va proposar la trobada? "He llegit que va ser a proposta del PP, però no vaig ser jo qui la va impulsar. Però si algú em diu que vol comentar alguna cosa, hi estic obert", ha remarcat. "Suposo que va ser a proposta de Junts", ha insistit. "L'important, el que realment interessa, des del meu punt de vista, és que el que van demanar era absolutament inviable", ha ressaltat Sirera, que ha admès que Alberto Núñez Feijóo no va tenir coneixement previ de la cita. Segons el cap de files del PP a Barcelona, Sánchez representa "la mentida amb potes", i que aquesta concepció també està instal·lada a Junts. "És poc de fiar", ha manifestat. Si s'haguessin acceptat les demandes dels de Carles Puigdemont, Feijóo -segons Sirera- seria avui president espanyol.

"No vam parlar de millores de l'aeroport, d'infraestructures ni de finançament. Vam parlar de la situació personal i política de Puigdemont, i de com resoldre el conflicte amb un referèndum perquè Catalunya sigui un estat independent. Pel conjunt dels ciutadans, això no pot ser", ha ressaltat Sirera. El PSOE, segons fonts del partit, es demana "transparència" al PP. "Feijóo deu una explicació clara. Que expliqui a Aznar que Junts és un interlocutor vàlid", mantenen des de les files socialistes. Segons Sirera, Junts no és un interlocutor vàlid, i ha retret al PSOE que s'hagi "rendit" a Waterloo i hagi posat Espanya "als peus" de Puigdemont.

En tot cas, el regidor a Barcelona ha indicat que poden existir enteses en qüestions com l'aeroport de la capital catalana o bé la rebaixa d'impostos. "En coses beneficioses pel conjunt de la ciutadania, em puc imaginar Junts votant-hi a favor", ha ressaltat. També ha negat l'existència d'una trobada entre Jordi Turull, secretari general de Junts, i Esteban González Pons, que és un dels homes de confiança de Feijóo tant al partit com al Congrés.