Junts tempta Collboni amb l'ampliació de l'aeroport i l'augment de la inversió per la Fórmula 1

El grup de Xavier Trias es manté fora de les converses per entrar al govern de Barcelona, després que l'alcalde hagi reactivat contactes amb ERC i comuns, però no tanca la porta a tornar-hi si el PSC canvia el rumb

Xavier Trias saluda Jaume Collboni, en imatge d'arxiu
Xavier Trias saluda Jaume Collboni, en imatge d'arxiu | David Zorrakino / Europa Press
12 de febrer del 2024
Actualitzat a les 15:03h
El grup municipal de Junts a Barcelona pressiona per marcar l'agenda de l'alcalde Jaume Collboni (PSC) en la carpeta de les infraestructures. Per fer-ho, mira a l'entorn metropolità i recupera debats que han sobrevolat l'entorn barceloní les darreres setmanes, mesos i anys: l'aeroport del Prat i el circuit de Fórmula 1 de Montmeló. Ara, el grup de Xavier Trias vol que a la pròxima comissió municipal d'economia els socialistes es comprometin a pressionar perquè s'ampliï l'aeroport barceloní. També volen que Collboni blindi el seu compromís d'intentar mantenir el circuit català dins del calendari de la F1, després que la irrupció de Madrid ho hagi posat en risc.

En concret, des de Junts es reclama al govern municipal que es posicioni clarament sobre l'aeroport del Prat, ja que el model de governança proposat per al futur de la infraestructura aeroportuària hauria de tenir en compte què en pensen ajuntaments com el de Barcelona. Així ho ha assegurat la portaveu adjunta, Neus Munté. "Demanem que es promogui amb la major celeritat possibles aquelles inversions que garanteixin que l'aeroport esdevingui un hub de vols intercontinentals", ha apuntat la regidora juntaire en relació al prec que faran arribar a l'executiu socialista. Això representaria "un impacte positiu sobre la ciutat i la seva activitat econòmica".

Alhora, també es demana que hi hagi un pas més enllà de la reacció inicial pel que fa a l'afer de la Fórmula 1 i el debat de si pot desaparèixer en el futur la presència del circuit català en el calendari habitual de la competició internacional. Davant el fet que la Comunitat de Madrid ha decidit pagar més diners a l'organització privada que programa les proves, i això deixa el dubte de si en el futur poden conviure les dues curses al territori de l'estat espanyol, Junts demana a Collboni que l'Ajuntament de Barcelona "incrementi la dotació pressupostària" per "garantir la continuïtat" de l'esdeveniment. Això quedaria compensat per impacte econòmic i llocs de treball, argumenta Munté.


Les negociacions pel nou govern, a l'espera

Al marge d'aquests debats, sobre les negociacions per ampliar el govern de la ciutat, el portaveu Junts, Jordi Martí, ha insistit que tot està aturat pel que fa a les converses entre la seva formació i l'alcaldia. Aquest allunyament entre juntaires i socialistes va sorgir a partir del moment en què ERC va anunciar que s'havien intensificat les negociacions amb el PSC, alhora que també Collboni es tornava a reunir amb l'exalcaldessa Ada Colau, dels comuns. "No hem reprès les converses perquè les condicions no han canviat", ha dit Martí. Alhora, també s'ha referit als darrers moviments avançats per Nació, després de la compareixença de Colau davant la militància de la seva formació. Allà, la cap de files de BComú va explicar que l'alcalde socialista li va fer arribar que és ERC qui veta un acord tripartit que inclogui els comuns. Els republicans, al seu torn, ho desmenteixen oficialment. "Aquests moviments i aquests vetos creuats, tot això això no ajuda a prestigiar la política", ha resolt el portaveu de Junts.

Minuts abans, la regidora Janet Sanz, dels comuns, havia apuntat que tampoc tenen cap nova reunió agendada amb l'alcalde socialista per aprofundir en una possible entesa. Alhora, ha insistit en què és Collboni qui ha de "liderar" un acord de govern, i que des de l'oposició no poden estirar més el braç que la màniga.
Arxivat a