Macron alerta que «cal preparar-se per un atac de Rússia»

El president francès defensa que hi ha indicis d'una ofensiva russa als països aliats amb Ucraïna "en els pròxims anys"

Vladímir Putin, president de Rússia, en una imatge d'arxiu
Vladímir Putin, president de Rússia, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Nació
26 de febrer del 2024
Actualitzat a les 20:40h
París ha reunit aquest dilluns els països aliats contra Rússia a la guerra a Ucraïna en una cimera internacional pels dos anys de l'inici de la invasió i el president francès, Emmanuel Macron, ha aprofitat per enviar un missatge d'alerta: "Cal preparar-se per un atac rus a Europa els anys vinents", ha dit, davant "l'enduriment" de la posició del Kremlin en matèria de política exterior.

Tanmateix, ha enviat el missatge a Moscou que Europa continuarà donant suport a Ucraïna i explorant maneres d'avançar en el seu paper a la guerra. Davant una vintena de caps d'estat i de govern, la majoria europeus, Macron ha defensat que Vladímir Putin continua traspassant línies vermelles i ha fet referència a l'escalada en les hostilitats també fora de l'àmbit militar, amb la mort del principal opositor intern Alexei Navalni.

Amb el canceller alemany, Olaf Scholz, el president polonès, Andrej Duda, i el president espanyol, Pedro Sánchez, han escenificat la "fortalesa" de l'aliança europea. "No estem cansats. Rússia no guanyarà a Ucraïna", ha afirmat, alhora que ha analitzat que és "la seguretat europea" i no només la ucraïnesa la que està en joc. Tot, però, sense la presència del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, qui sí que va estar a París la setmana passada i a qui Macron visitarà aquest mes de març.