Sánchez esquiva el finançament singular a les portes de la proposta d’Aragonès

El president del govern espanyol reivindica que ja compleix amb Catalunya amb la llei d'amnistia o el traspàs de Rodalies i es limita a defensar un nou sistema de finançament per a "totes" les comunitats autònomes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Senat.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Senat. | Gustavo Valiente / Europa Press
12 de març del 2024
Actualitzat a les 17:35h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no vol obrir encara la carpeta del finançament singular per Catalunya que el Govern de Pere Aragonès situa com a cavall de batalla en la recta final de la legislatura catalana i que pretén plantejar aviat a través d'una proposta que elabora la conselleria d'Economia, encapçalada per Natàlia Mas. En una compareixença al Senat en resposta a la senadora d'ERC Sara Bailac, que reclamava avançar per revertir el dèficit fiscal crònic que pateixen els catalans, el president espanyol ha contestat reivindicant que el seu executiu ja "compleix" amb Catalunya amb "diàleg i acord", i ha posat com a exemple la tramitació de la llei de l'amnistia que es votarà dijous al Congrés. 

En la seva intervenció inicial la senadora republicana ha retret que cada català perd 3.000 anuals a causa de "l'infrafinançament crònic", i ha defensat que mentre el Govern d'ERC "avança cap a la república catalana", vol un finançament singular que permeti a la Generalitat gestionar "amb plenitud" els recursos. "Demanem igualtat de tracte. Catalunya és la segona a aportar i la dècima en rebre", ha declarat. A més, ha afegit que la "sensació de greuge" s'intensifica per la baixa execució de les inversions de l'executiu espanyol a Catalunya, que no supera el 16% del que s'havia pressupostat, segons les últimes dades. "No podem seguir així", ha reblat.

Sánchez, però, ha esquivat les seves peticions fent una enumeració d'algunes de les qüestions que ha posat en marxa la seva legislatura fruit dels acords amb ERC i l'independentisme, com la celebració d'una nova reunió de la taula de diàleg -que encara no té data-, la futura aprovació d'una llei orgànica pel plurilingüisme a l'administració de l'Estat, el traspàs a Catalunya de la gestió de l'ingrés mínim vital, la coordinació del govern espanyol amb el català per fer front a la sequera i el traspàs de Rodalies. Però no s'ha referit en cap moment al "finançament singular", sinó que s'ha limitat a dir que el seu executiu aposta per un "nou sistema de finançament autonòmic" per a "totes" les comunitats. 

Aquesta és la primera vegada en 10 mesos que el president del govern espanyol se sotmet a la sessió del control del Senat, i la primera també, per tant, de la nova legislatura. Precisament aquest mateix dimarts el ple del Senat donarà llum verda a la comissió d'investigació del PP sobre el cas Koldo, en la qual els populars pretenen citar a compareixença al mateix Sánchez, i que prosperarà amb el vot a favor del PSOE. L'última vegada que el president del govern espanyol es va sotmetre a una sessió de control a la cambra alta va ser el 16 de maig, en plena campanya de les eleccions municipals, on va tenir un cara a cara amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. 
 

Amnistia

En la mateixa sessió de control Sánchez també ha aprofitat per "agrair" -irònicament- al PP que demanés un informe sobre l'amnistia a la Comissió de Venècia, perquè "ha posat negre sobre blanc que és un instrument legítim per a la reconciliació política" que han utilitzat "54 grans democràcies del món" per "tornar a la política el que mai hauria d'haver sortit de la política". Sánchez ha preguntat al PP si la seva alternativa és la il·legalització de partits o un 155 "permanent" a Catalunya, i ha retret al líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, que "al matí digui terrorisme a l'independentisme i a la tarda negociï l'amnistia i els indults amb ells".