El Mandó de Collserola: la recuperació d'un tomàquet autòcton desaparegut

Característic pel seu gran fruit -de 400 g a 1 kg cadascun-, molt saborós, i vestida d'una pell fina de color vermell-ataronjat

Imatge del tomàquet Mandó, autòcton de Collserola
Imatge del tomàquet Mandó, autòcton de Collserola | PNC
12 d'agost del 2022
Actualitzat a les 11:33h

Després de mig segle desaparegut, la masia de Can Mandó -ubicada a Vallvidrera- va aconseguir reintroduir una tradicional varietat d'un tomàquet autòcton de la Serra de Collserola. De temporada de maig a octubre, aquest és característic pel seu fruit gran -de 400 g a 1 kg cadascun-, molt saborós, de forma esfèrica-aplanada i vestit d'una pell fina de color vermell-ataronjat. 

L'any 2010, el pagès Damià Gibernet va tornar a replantar unes llavors d'aquest fruit, ja extint, que estaven guardades a l'interior d'un pot que un pagès va regalar a la tieta del de Can Mandó abans de marxar a França a mitjans del segle XX. I amb un primer cultiu d'autoconsum de Gibernet, i gràcies a la col·laboració de la Fundació Miquel Agustí, va acabar passant a ser inclosa en un projecte de recuperació de l'agrodiversitat del pulmó verd de Barcelona. 

Des d'aleshores, amb diversos resultats prometedors sobre les espatlles, es va decidir fomentar estratègies de multiplicació de la llavor tot assegurant-ne la puresa original del tomàquet i amb la voluntat de prevenir la transmissió de patògens. I així, també amb l'ajuda indispensable del Consorci del Parc Natural de Collserola (PNC), es va acordar continuar treballant per la seva recuperació posant també a disposició dels agricultors de la serra un material genètic millorat per al seu cultiu i comercialització.

Actualment, aquesta varietat es pot trobar a la masia de Can Domènec (Sant Cugat), la cooperativa l'Ortiga (Sant Cugat), la Rural (Sant Cugat), Can Puig (El Papiol), Cal Figueras (El Papiol), Can Santoi (Molins de Rei) i a la Vinya de Can Font (El Papiol).

El tomàquet de Can Mandó està inscrit al Catàleg de Varietats Locals d'Interès Agrari de Catalunya i al Catàleg Comú de Varietats de Plantes Agrícoles de la Unió Europea.