Torna la guerra dels llogaters de la finca més insistent de l'Eixample

Veïns i activistes lamenten que la propietat de la Casa Orsola, un gran tenidor, ha evitat la mediació els últims mesos i ha denunciat penalment els participants en accions de protesta

Una protesta, aquest dijous, davant la Casa Orsola reclamava els drets dels llogaters d'aquesta finca
Una protesta, aquest dijous, davant la Casa Orsola reclamava els drets dels llogaters d'aquesta finca | David Cobo
06 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 19:58h
Veïns de la coneguda com a Casa Orsola, la imponent finca del número 121 del carrer Consell de Cent de Barcelona, han tornat a fer soroll per protestar contra l'especulació immobiliària. Fa un any que els habitants d'aquesta finca van exposar les primeres situacions de finalitzacions de lloguers que es traduïen en la impossibilitat de poder renovar el contracte de manera habitual. Els veïns asseguraven que se'ls forçava a marxar i se'ls proposava, en el millor dels casos, pujades de lloguer que no podien assumir. "Van arribar a plantejar una pujada de lloguer del 80%", asseguren des del Sindicat de Llogateres. En els últims mesos, s'havia concedit una treva després que l'empresa propietària, la gran tenidora Lioness Inversiones, s'avingués a negociar amb la mediació de l'Ajuntament de Barcelona. Ara, veïns i activistes asseguren que aquella voluntat de la companyia i ha desaparegut i han decidit denunciar-ho amb una cassolada i el tall del carrer Calàbria durant una breu finestra de temps.

L'acció en aquesta finca de la Nova Esquerra de l'Eixample també ha servit per explicar que, en comptes de negociar peticions per estabilitzar la situació dels llogaters, la propietat ha mantingut una ofensiva judicial. "Ens han denunciat penalment, per una acció de protesta a una oficina, i han demandat dos veïns per finalització de contracte de lloguer", expliquen fonts del sindicat pels drets dels inquilins. Aquesta entitat, juntament amb la Xarxa d'Habitatge de l'Esquerra de l'Eixample, acompanya les famílies que ara tornen a estar en peu de guerra. 

Des d'un balcó dels pisos d'aquesta finca modernista, el portaveu del sindicat Enric Aragonès ha anunciat que el toc d'alerta d'aquest dijous obre la porta a una nova tongada de protestes. "Reprenem la lluita", ha resumit, minuts abans que les cassoles repiquessin entre les finestres d'aquest edifici i des dels pisos d'alguns dels blocs propers, que se solidaritzaven amb la protesta dels veïns.

Tot i que encara el procediment no ha avançat, els activistes tenen constància que Lioness Inversiones els ha intentat portar a judici per diversos delictes penals, arran d'una protesta en què van ocupar un espai vinculat a la companyia. En aquella intervenció es reclamava que l'empresa negociés. Poc després, l'ajuntament barceloní va mostrar-se disposat a fer de mediador i es va reunir amb les dues parts. A partir d'aquí, va emplaçar veïns i propietat a fer-los arribar les demandes que tenien. Els llogaters van complir. Els propietaris, no, asseguren des del Sindicat de Llogateres. "Per l'empresa d'Albert Ollé, aquesta mediació ni existeix, ni ha existit mai". 

Des de la plataforma insisteixen que els plans de la propietat són fer apartaments turístics i pisos de luxe, especialment en un entorn afavorit per la transformació urbanística de les súperilles. Davant d'això, adverteixen que intensificaran les protestes si no hi ha canvis. "Lioness Inversiones encara són a temps de seure a negociar una sortida digna a aquest conflicte", resumeixen els afectats en un comunicat. Aquesta possible fi acordada, però, passaria per la permanència de tots els veïns actuals en el bloc. 
Arxivat a