El govern Colau colla la Generalitat per limitar els creuers: «Per què Balears va poder i aquí, no?»

La tinent d'alcaldia Janet Sanz reclama una reunió urgent a la consellera Vilagrà per frenar l'arribada massiva de turistes per mar, especialment en plena sequera

Creueristes a Barcelona. en imatge d'arxiu
Creueristes a Barcelona. en imatge d'arxiu | Víctor Arias
28 de març del 2023
Actualitzat a les 18:35h
Els càlculs de l'Ajuntament de Barcelona situen que entre juliol, agost i setembre arribaran uns 1'15 milions de creueristes al port de la ciutat. Això es veu com un fet inassumible, i ha portat la segona tinent d'alcaldia, Janet Sanz, a enviar una carta a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, per reclamar una convocatòria urgent de la comissió mixta Ajuntament-Generalitat en què s'abordi la necessitat de prendre mesures urgents per limitar l'arribada de turistes per mar els propers mesos. "Per què Balears ho va poder fer amb un acord i aquí, no?", ha plantejat la representant del govern d'Ada Colau, en resposta a les últimes postures de la Generalitat, que neguen que es pugui aplicar un topall realista als creuers. 

En declaracions als mitjans, aquesta tarda, Sanz ha insistit que és "alarmant" la tendència actual en què una bona part dels vaixells que passen per Barcelona fan "un consum extractivista" perquè només s'hi estan unes hores i ni tan sols tenen la capital catalana com a origen o final de trajecte. I sobre aquest últim element, que és el que el Govern català prioritza aconseguir, que els creuers tinguin el port barceloní com a punt de sortida i arribada, la tinent d'alcaldia ha exposat que també s'ha de plantejar quants d'aquests creuers "pot absorvir" la ciutat.

Especialment, la màxima responsable de l'àrea d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat a la ciutat ha posat el focus en la contradicció que suposa està patint pel consum d'aigua en situació de sequera i la promoció de l'arribada de grans contingents de visitants. A més de recordar que la mateixa Generalitat ha activat recentment la declaració d'excepcionalitat per falta d'aigua, Janet Sanz ha subratllat que "seria del tot incomprensible que patim l'any menys plujós dels darrers cent anys però arribin més creueristes que mai", en relació a les previsions que se superin les xifres de 2019. Uns càlculs que queden lluny de les intencions del govern Colau, que voldria reduir d'uns 400.000 visitants mensuals a la temporada alta de l'estiu a un màxim de 200.000 diaris.

En aquest context, el consistori apunta que el govern de les Illes Balears va fixar l'any passat un límit de tres creuers al dia en què només un d'aquests vaixells podia ser de més de 5.000 passatgers, pel que fa al port de Palma. Aquell acord, entre l'executiu balear i els empresaris del sector, és el que Barcelona vol que serveixi de mirall per a la situació de la capital catalana. Per contra, es retreu a la Generalitat que no hi hagi posat fil a l'agulla en l'últim any i ara s'hagi de córrer, davant possibles acumulacions de visitants a l'estiu.

La carta -que esmenta l'Estat, però que no ha estat enviada a cap representant del govern espanyol- recorda que la comissió que barreja les diverses administracions va crear una taula que només s'ha reunit una vegada: el juliol de 2022. Llavors, es va plantejar la necessitat d'evitar la saturació i assegurar el benestar els veïns de Barcelona, remarca l'escrit municipal. Tanmateix, Sanz remarca que "a dia d’avui, no ens consta que per part de la Generalitat, el Port o l’Estat s’hagi engegat cap actuació concreta ni a curt, ni a mig, ni a llarg termini".

Davant aquest fet, des del govern municipal de comuns i PSC es reclama accelerar el ritme de les trobades de la taula sobre els vaixells turístics. "El que no pot ser és que cada vegada que arriba l'estiu ens recordem dels creuers. Fa mesos que demanem que la comissió es pugui convocar de manera periòdica", ha insistit Janet Sanz.

Recentment, la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, va respondre a la pressió directa de l'alcaldessa, Ada Colau, sobre la voluntat de reduir a la meitat els 400.000 creueristes mensuals que poden arribar a la ciutat en temporada alta. "Nosaltres treballarem per atraure creuers que comencin i acabin les seves rutes als nostres ports més que els de trànsit", va emmarcar. Per la seva banda, el govern municipal demana anar més enllà i entomar "quants carrers poden arribar a la ciutat de forma estructural". 
Arxivat a