PSC i comuns tanquen un acord insuficient per governar la Diputació de Barcelona

Els socialistes situen Lluïsa Moret com a presidenta de l'ens i necessiten repetir la fórmula que va fer alcalde Collboni o aconseguir el vot de Tot per Terrassa o de díscols de Junts

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, en un acte del PSC
Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, en un acte del PSC | Europa Press
05 de juliol del 2023
Actualitzat a les 19:10h

El PSC i els comuns avancen per aconseguir el govern de la Diputació de Barcelona. Els dos partits han assolit aquest dimecres un acord que situaria l'alcaldessa socialista de Sant Boi de Llobregat, LluïsaMoret, com a presidenta de l'ens després de la baixa de Núria Marín, que serà senadora de designació autonòmica. Candela López, regidora de Movem Castelldefels i coordinadora nacional de Catalunya en Comú, seria una de les vicepresidents de la Diputació.

L'acord, però, que encara és insuficient, ja que necessitaria el suport d'almenys un representant d'altres formacions. En aquest sentit, caldria com a mínim el vot de l'únic diputat provincial deTot per Terrassa -la formació de Jordi Ballart que a la cocapital vallesana governa amb ERC i Junts-, el PP -que implicaria repetir la fórmula que va fer alcalde de Barcelona a Jaume Collboni- o bé de díscols de Junts, ja que la direcció de la formació manté l'aposta per pactar amb els republicans.

Així doncs, els comptes d'acord amb els resultats del 28-M situarien una hipotètica suma de Junts (12) i ERC (11) en 23 diputats, mentre que per ara el PSC (17) i els comuns (5) han recollit 22 representants. D'aquesta manera, seria suficient amb un sol vot més perquè Moret sigui la nova presidenta de la Diputació. El PP acumula 4 diputats mentre que Tot per Terrassa i Vox en tenen un cadascun. Fonts dels comuns neguen a Nació que els populars siguin a l'equació, com també van assegurar hores abans de fer alcalde a Collboni de la mà del mateix PP.

PSC i comuns presenten aquest acord amb la voluntat de crear un "govern de progrés d'ampli abast" i plantegen diferents compromisos que es resumeixen amb sostenibilitat, govern local, innovació i transparència, equitat i cohesió social, lluita contra el canvi climàtic, igualtat, cultura i educació, prosperitat i memòria democràtica. Ambdues formacions insten a negociar amb altres partits per aconseguir els suports necessaris.