Junts ho fia tot a la confrontació per abordar el «sorpasso» a ERC

Nogueras assenyala que la formació, que situa el PSC com un "vot inútil" per a Catalunya, s'encarregarà de posar el "preu més alt" en tota negociació que es posi en marxa al Congrés dels Diputats després de les eleccions

Míriam Nogueras, en l'arrencada de campanya.
Míriam Nogueras, en l'arrencada de campanya. | Junts
06 de juliol del 2023
Actualitzat a les 21:04h

Superar ERC i -si els números així ho permeten- ser decisius a Madrid després de la decepció pel descavalcament de Xavier Trias de l'alcaldia de Barcelona. Aquest és l'ànim amb el qual encara Junts la campanya de les eleccions del 23 de juliol, les primeres que afronta amb Míriam Nogueras com a cap de cartell al Congrés dels Diputats. L'objectiu, per tant, no és només superar els 8 escons obtinguts el 2019, sinó que la xifra obtinguda sigui suficient per superar els republicans -que ara en tenen 13- i tenir un paper en l'aritmètica que surti del 23-J, aspecte complex en la mesura que un dels escenaris és una majoria formada per PP i Vox.

Com intentarà Junts millorar resultats? A través de l'estratègia de la confrontació, de la qual Nogueras -avalada personalment per Carles Puigdemont, que li va demanar a Jaume Giró, més possibilista, que es retirés de les primàries només dos dies després d'anunciar que s'hi presentaria- n'és una de les cares més representatives. La diferència és notable respecte de les municipals a Barcelona, on Trias va defensar un discurs moderat que, tot i servir-li per guanyar les eleccions, no va esquivar una operació liderada pel PSC -favorit en aquestes eleccions a Catalunya amb Pedro Sánchez com a reclam- per apartar-lo. "Això també ha alterat els equilibris interns", reflexionava un alt dirigent consultat abans del míting. El reordenament pragmàtic intern que alguns volien, sense l'Ajuntament de Barcelona, està en risc.