Mapa de la grip, la Covid i altres infeccions: a quins barris i pobles se n'estan patint més?

Mai no s'havien detectat tants casos de pneumònia a Catalunya des de 2012, amb l'única excepció del pic de la primera onada de Covid

Un dels consells per frenar els contagis és portar la mascareta si hi ha símptomes.
Un dels consells per frenar els contagis és portar la mascareta si hi ha símptomes. | Hugo Fernández
14 de gener del 2024
Actualitzat el 16 de gener a les 16:55h
És gairebé impossible no conèixer ningú, aquests dies, que pateixi o hagi patit recentment la grip, la Covid o alguna altra infecció respiratòria aguda (IRA) a Catalunya. L'onada epidèmica d'aquest tipus de malalties es troba al seu pic i està incrementant la pressió al sistema sanitari, també perquè aquest any s'està vivint un rècord de pneumònies com no s'havia viscut l'última dècada, amb l'excepció de la primera onada de Covid. La setmana passada, es van registrar 69.132​ noves infeccions respiratòries —2.649 menys que la setmana anterior—, però com es van repartir aquests casos arreu del país?
 
Quantes infeccions respiratòries agudes es van detectar a cada àrea bàsica de salut, la setmana del 8 al 14 de gener?Pots fer zoom per observar amb més detall (apareixen els noms dels carrers per situar-te millor) i, clicant o passant el cursor pel símbol "i", apareix tota la informació epidemiològica d'aquella àrea


Les àrees bàsiques de salut que més infeccions respiratòries estan detectant en relació amb la seva població són la de Cornudella de Montsant (més d'un 2% de la seva població va emmalaltir-hi, la setmana passada), seguida de prop per les de Tremp, Alfarràs/Almenar i la Terra Alta. En canvi, les ràtios més baixes es troben sobretot a les tres àrees de Sant Cugat del Vallès i algunes del districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, amb menys de 50 casos per cada 10.000 habitants. La diferència interna a la capital, de fet, és elevada.
 
Quantes infeccions respiratòries agudes es van detectar a cada àrea bàsica de salut de Barcelona, la setmana del 8 al 14 de gener?


De les prop de 70.000 infeccions respiratòries detectades, el virus de la grip és el més freqüent (39,9%), seguit del rinovirus (11,9%), la Covid (9,2%) i el virus respiratori sincicial (5,9%). Tot i això, es desconeix què ha causat la majoria d'aquestes malalties, ja que no se'n fan proves microbiològiques a tots els pacients. Des del Departament de Salut, però, s'indica que, d'acord amb les dades de la xarxa sentinella, segurament es tracta sobretot de rinovirus i altres similars que causen quadres lleus, com refredats sense gaires complicacions.

Malgrat tot, l'afectació d'aquestes infeccions no és excepcional, sinó que se situa globalment en nivells similars als dels anys previs a la pandèmia. Pel que fa concretament a cada virus, però, la grip guanya progressivament terreny, després que els anys 2021 i 2022 quedés relegada per la Covid i les mesures que es prenien per frenar-la també en limitessin l'expansió. En tot cas, els contagis s'han frenat aquesta darrera setmana, fet que apunta que, com els anys anteriors, per aquestes dates s'ha assolit ja el pic de la grip.
 
Evolució de les infeccions respiratòries agudes detectades a CatalunyaDades en casos per cada 10.000 habitants


Ara bé, les xifres esperables d'infeccions respiratòries contrasten amb una gran quantitat de casos de pneumònies detectades a l'atenció primària, una de les complicacions que poden derivar d'aquestes malalties —i potencialment letal, si l'estat de salut previ és dolent—. La setmana passada en van ser 2.857, una mica menys que els 2.938 de l'anterior. Aquella, de fet, va ser de més casos de pneumònia detectats, des del 2012, amb l'única excepció de dues en ple pic de la primera onada de Covid del 2020.

Per què ara es donen més casos complicats? Des de Salut ho atribueixen a diversos factors i causants, en funció de l'edat. En nens petits, podrien provocar les pneumònies el virus respiratori sincicial o la grip, en els adolescents podria ser sobretot el bacteri micoplasma pneumoniae —que també torna a trobar-se com en nivells prepandèmics— i, en gent gran, la grip o la Covid.
 
Evolució de les pneumònies detectades a CatalunyaDades en casos per cada 10.000 habitants


Aquestes infeccions i complicacions són un repte per al sistema sanitari. Els centres d'atenció primària atenen prop de 5.000 urgències diàries i els hospitals, més de 10.000. De fet, malgrat situar-se a nivells molt inferiors que anys precedents, encara s'ingressen força pacients per Covid: n'hi ha 625 en llits convencionals i 26 a l'UCI. Menys que la setmana anterior. Tot plegat ha forçat a activar plans de contingències per reduir la pressió dels dispositius assistencials, com disminuir l'activitat quirúrgica programada no urgent i prioritzar l’activitat quirúrgica ambulatòria, urgent i de neoplàsies. O incrementar l'activitat d'hospitalització domiciliària urgent i el nombre de places en dispositius d'atenció intermèdia.
 

Menys afectació en zones riques

L'impacte d'aquests virus no és igual en totes les franges d'edat, com és esperable, però tampoc no ho és en funció de la riquesa. El Departament divideix les àrees de salut en quatre grups, en funció del seu nivell socioeconòmic, una variable que s'elabora en funció de la quantitat de població per sota i per sobre d'uns nivells d'ingressos, el nivell educatiu, el nombre de feines manuals o la mortalitat prematura. I les del grup 4 —menor nivell socioeconòmic— pateixen ràtios d'infeccions respiratòries molt superiors a les del grup 1 —nivell socioeconòmic més elevat.

I l'última setmana s'ha accentuat: les àrees del grup 4 han patit un 83% més de casos que les del grup 1. Això ocorre en totes les franges d'edat, però no en totes les infeccions, ja que la Covid és més transversal. A què es deu això? De nou, Salut ho atribueix a diversos factors, com podrien ser: pitjor salut basal, major exposició en els entorns domiciliaris, laborals i/o socials, menor possibilitat d'agafar-se baixes, menor possibilitat de tenir cures adequades i d'accedir als centres sanitaris en el cas de posar-se malalts o de voler vacunar-se, per altres obligacions.
 
Quantes infeccions respiratòries s'han detectat a Catalunya, el 2023 i la primera setmana de 2024, en funció de l'edat del pacient i el nivell socioeconòmic de l'àrea de salut?Les àrees del grup 1 són les de nivell socioeconòmic més elevat i les del grup 4, les del més baix


Per evitar més complicacions —sobretot en la població de risc— i alleugerir la pressió al sistema sanitari, des de Salut criden a mantenir al dia la vacunació de grip i Covid —la qual s'ha adaptat a les noves variants—. Actualment, la cobertura enfront de la grip és del 67%, en majors de 79 anys, i del 54%, en població de 70 a 79 anys, mentre que, pel que fa a la Covid, és menor, del 60% i del 46%, respectivament.

Altres consells per frenar les infeccions són rentar-se les mans sovint; tapar-se el nas i la boca amb un mocador d'un sol ús en esternudar o tossir —i llençar-lo després—; ventilar els espais tancats; usar mascareta si es tenen símptomes — especialment si es preveu tenir contacte amb persones vulnerables i per accedir als centres sanitaris—; o limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament.