Cita Aragonès-Albiach a Palau per desencallar els pressupostos al límit

El Govern tanca la porta a frenar el Hard Rock perquè seria una "irregularitat", i assumeix la "incertesa" de no tenir comptes; els comuns, segons l'executiu, només volen "desgast" i no tenen "voluntat real" d'aprovar el projecte

Jéssica Albiach observa Pere Aragonès al Parlament.
Jéssica Albiach observa Pere Aragonès al Parlament. | Europa Press
Carme Rocamora / Oriol March
12 de març del 2024
Actualitzat a les 16:47h
Hores decisives per saber si el Parlament aprovarà els pressupostos de la Generalitat per al 2024. Quan el Govern s'ha reunit aquest dimarts, la incertesa persistia sobre el futur dels comptes, que depenen dels comuns per tirar endavant. Mentre l'executiu estava reunit, de fet, Jéssica Albiach insistia a reclamar el fre al Hard Rock com a condició per validar-los en el debat a la totalitat que se celebra aquest dimecres a la cambra catalana. Aquesta tarda hi ha convocada una reunió al més alt nivell entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i Albiach per intentar desbloquejar l'escull. Mentrestant, a la sortida de la cita setmanal del Govern, la portaveu Patrícia Plaja ha acusat els comuns de fer servir el macroprojecte com una "excusa", i ha indicat que "no hi ha marge" per aturar-lo. També ha admès que existeix "incertesa" sobre els pressupostos, dels quals ha accentuat el caire social.

"Estem en un punt que els comuns demanen al Govern una cosa que no té relació amb els pressupostos, un compromís que no podem assumir perquè no depèn de nosaltres", ha remarcat Plaja, que també ha demanat a Albiach que faci servir "palanques" per "forçar" el PSC a frenar d'una manera o altra el Hard Rock. "En base a les últimes reunions, sembla que no volen els pressupostos, que no hi ha voluntat política real. Sembla que l'interès és desgastar el Govern a costa de la majoria social de la ciutadania", ha ressaltat la portaveu del Govern. "Per un caprici, no podem cometre una irregularitat i posar en risc els funcionaris", ha indicat sobre frenar el Hard Rock, que no s'ha acabat de concretar mai durant l'última dècada.

Hi haurà eleccions a Catalunya en cas que no es tramitin els pressupostos? "No especularem", ha estat la resposta de Plaja a qualsevol pregunta sobre la qüestió. Aragonès sempre e ha assegurat que volia esgotar la legislatura, i la portaveu s'ha limitat a fer servir aquesta fórmula: "Som on érem". Aquest any hi ha comicis europeus al juny, i les eleccions catalanes, com a molt tard, haurien de ser el febrer de l'any vinent. Aragonès disposa de només 33 escons al Parlament, i la seva situació és de minoria en cada gran votació. Amb Junts, els pressupostos no poden tirar endavant perquè l'executiu posa com a "línia vermella" la demanda que els fan arribar els exsocis per eliminar l'impost de successions, que faria perdre recaptació.
 

Les demandes dels comuns

Què demanen exactament els comuns? Que Aragonès digui que "no es farà" el Hard Rock. En aquest sentit, ha criticat que el Govern i el PSC -que és qui més pressiona pel macroprojecte- no hagin sortit a explicar encara "per què volen tirar endavant" el complex turístic. Considera que l'executiu s'està "amagant" darrere d'excuses, i ha anhelat un president que "lideri" i decideixi "el model" de país. De fet, en referència al president, Albiach ha explicat que fa més de tres setmanes que no parlen, una distància que evidencia que l'acord en cap moment ha estat a punt de segellar-se. "Fa dies que espero la seva trucada", ha afegit la líder dels comuns.

Si bé és cert que enguany en l'acord pressupostari no s'incorpora cap esment ni cap partida al Hard Rock, el cap de l'oposició, Salvador Illa, té la paraula d'Aragonès per donar compliment als acords del pacte pressupostari del 2023. En ell es recull que l'executiu completarà els processos relacionats amb l'inici del macroprojecte, el que inclou textualment "l'aprovació definitiva del pla director urbanístic". Si el president es compromet verbalment amb els comuns, incomplirà la seva promesa amb Illa. Això no impedeix que diversos representants del Govern hagin manifestat tant en públic com en privat que el Hard Rock "no és el seu model".

Sobre la pressió d'ERC sobre Sumar perquè els comuns aprovin els pressupostos a Catalunya si volen que els republicans donin llum verda als estatals -Aragonès i Pedro Sánchez van arribar al compromís mutu de validar-se els comptes-, Albiach ha lamentat "l'amenaça" i ha apuntat que "Catalunya no és subalterna a Madrid". A més ha recordat que la líder de Sumar, Yolanda Díaz, va participar a començaments del 2023 en un acte a Tarragona en contra del Hard Rock.