Albiach oficialitza la candidatura pel 12-M amb la vista posada en un Govern sense Junts

Els comuns es reivindiquen com la garantia d'un executiu "progressista" davant una ERC "sense lideratge" i un PSC que defensa "polítiques obsoletes"

Jéssica Albiach, aquest dimecres a Montcada i Reixac.
Jéssica Albiach, aquest dimecres a Montcada i Reixac. | Albert Segura / ACN
20 de març del 2024
Actualitzat a la 13:24h

Ja és oficial. Jéssica Albiach serà, amb tota probabilitat, la cap de llista dels comuns el 12-M. Aquest dimecres ha anunciat que es presenta a les primàries del partit. El desembre de l'any passat ja va manifestar la seva voluntat de fer-ho en entrevista a Nació. Amb tota probabilitat rebrà l'aval de les bases, i aquesta seria la segona vegada que Albiach encapçalaria la llista de l'espai. Ho fa amb un objectiu clar: vol que els comuns formin part d'un Govern progressista després de les eleccions, en el qual Junts no hauria de tenir cabuda.

"Si una cosa hem demostrat és coherència. Defensem les aliances progressistes. Avui dia som les úniques que no pactaríem amb forces conservadores al Parlament, ni catalanistes ni espanyolistes. I sempre hem dit que no compartim model amb Junts", ha apuntat en una atenció als mitjans des de Montcada i Reixac. De fet, Albiach ha protagonitzat l'atenció als mitjans davant del Centre d'Atenció Primària (CAP) d'aquesta ciutat, un centre que va patir retallades en les urgències del torn nocturn i que els comuns van pactar revertir durant l'acord de pressupostos del 2022 amb el Govern d'ERC.

"Dos anys més tard les urgències nocturnes no han tornat. Ni hi són ni se les espera. I aquesta no és una excepció dels incompliments de la Generalitat", ha advertit la líder dels comuns. Des d'aquest indret ha volgut demostrar que abanderaran la reivindicació dels serveis públics, perquè estiguin "forts i blindats". Les carpetes que protagonitzaran els seus reclams per al 12-M són clares: salut, educació, habitatge i una transició energètica justa. Aquestes eren, de fet, algunes de les qüestions que el seu partit havia negociat amb ERC durant la negociació pressupostària d'enguany, que finalment se'n va anar en orris perquè Pere Aragonès no va fer una renúncia explícita al Hard Rock, com demanaven els d'Albiach.

Malgrat aquesta topada dels comuns amb l'executiu republicà, que va acabar provocant un avançament electoral, i tot i les discrepàncies amb un PSC que defensa el Hard Rock, Albiach ha insistit que l'objectiu dels comuns és "ser al pròxim Govern de la Generalitat", perquè la seva presència és "garantia de polítiques progressistes, modernitat i futur". A la pràctica, això significaria una defensa del tripartit per part d'Albiach, tot i les crítiques a ERC i PSC en context electoral. "Davant d'una Esquerra sense lideratge, que no se'n surt, i d'un PSC amb polítiques obsoletes i del passat, la presència dels comuns al Govern de la Generalitat és garantia de futur i modernitat", ha insistit. 

Ha estat aquesta setmana que Catalunya en Comú ha posat en marxa el seu procés de primàries per escollir el cap de llista de la seva candidatura a la demarcació de Barcelona. Els aspirants podran presentar-se fins al dimecres a la nit i tindran temps fins al dissabte a la nit per presentar els avals. El dilluns 25 de març acabarà el termini d'al·legacions i, un cop resoltes, es proclamarà definitivament les candidatures presentades. Si només n'hi hagués una, no serà necessari votar-la i quedarà automàticament presentada. Si n'hi ha més d'una, s'obrirà el termini de campanya i votació de les candidatures, que s'estendrà fins al dijous 28 al vespre. L'endemà es proclamarà els resultats provisionals i el dissabte 30 es farà la proclamació definitiva.