Aliments bàsics al 0% d'IVA i increment limitat dels lloguers: el paquet anticrisi de Sánchez per al 2023

El consell de ministres aprova un xec de 200 euros per famílies vulnerables i manté els descomptes als abonaments del transport públic

Llum verda al tercer paquet de mesures anticrisi del govern espanyol
Llum verda al tercer paquet de mesures anticrisi del govern espanyol | Núria Garrido
27 de desembre del 2022
Actualitzat a les 16:03h
El paquet anticrisi del govern espanyol per la primera meitat del 2023 ja té mesures establertes. Després d'una negociació in extremis entre el PSOE i Unides Podem, Pedro Sánchez ha detallat aquest dimarts les noves mesures destinades a reduir la inflació creixent des que va esclatar el conflicte armat a Ucraïna, i que principalment afectaran el preu dels aliments, de l'energia i dels lloguers. El pla, segons ha assegurat Sánchez, tindrà un impacte econòmic al voltant dels 45.000 milions d'euros.
 

Productes i serveis bàsics

- Xec de 200 euros destinat a les famílies més vulnerables, que tinguin uns ingressos anuals que no superin els 27.000 euros i que el patrimoni no sigui superior a 75.000 euros. La mesura afectarà uns 4,2 milions de llars.
- Eliminació de l'IVA de tots els productes bàsics, que ara eren del 4% (de tipus superreduït) i del 10% (reduït), durant sis mesos. Això inclou pa, farines, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates i cereals. A banda, Sánchez ha especificat que l'oli i la pasta passaran d'un 10% a un 5% de l'IVA.

 

Habitatge

- El topall del preu del lloguer es manté fins al 31 de desembre de 2023 i només es podran apujar en un 2%.
- Congelació dels preus dels lloguers en renovacions de contractes que finalitzin abans del 30 de juny de 2023, que es prorrogaran sis mesos amb el mateix preu.
- Es prorroga la suspensió de desnonaments en llars vulnerables.
 

Energia

- Es manté la rebaixa de l'IVA sobre l'electricitat del 10% al 5%. A més, es manté la suspensió de l'impost de generació i es limita al mínim que permet Europa el tribut sobre l'electricitat.
- Desapareix el descompte dels 20 cèntims per litre en gasolina i dièsel. La mesura ha estat vigent durant nou mesos, però es deixarà d'aplicar pel seu impacte fiscal i perquè només beneficia qui té cotxe i no qui es troba en una situació més vulnerable. L'ajut es mantindrà per a camioners, transportistes i personal del sector primari com agricultors i pescadors.
- Es manté l'excepció ibèrica de 40 euros per MWh al preu de l'energia. Segons Sánchez, això implica que cada llar estalviï uns 150 euros a l'any.
- Es manté la prohibició del tall de subministrament a les famílies més vulnerables i extensió del bo social.
- Es congela el preu màxim de la bombona de butà.

Transport públic

- Es manté la gratuïtat de Rodalies i de Renfe, que el govern espanyol ja havia inclòs dins els pressupostos generals de l'Estat per l'any que ve i que ja es troben aprovat.
- Es manté també el descompte sobre els títols de la resta de transport. D'aquesta manera, com que l'Autoritat Metropolitana de Transport (ATM) també congela preus, els títols valdran el mateix que el 2022.
- Ajuts directes a les comunitats i municipis que redueixin el preu de l'abonament de transport almenys en un 50%.