ERC adverteix Sánchez que «no pot donar per descomptats» els seus vots en la investidura

La secretària general dels republicans reclama a Junts aparcar retrets i "divisions estèrils" i procedir a un "acord estratègic" de l’independentisme

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una imatge d'arxiu.
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una imatge d'arxiu. | Marc Puig / ERC
02 d'agost del 2023
Actualitzat a la 13:22h
Després de les eleccions generals del 23-J, en una lectura coincidien de manera unànime tots els analistes i mitjans: la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, està en mans de Junts. I aquesta ha estat una postura que no ha agradat a les files d'ERC, que recorda que ben igual que els seus exsocis juntaires, han obtingut 7 diputats a les urnes i que no es pot pressuposar que seran un suport automàtic a un govern presidit pel PSOE, com va passar fa quatre anys. "Ningú pot donar per descomptats els vots d'ERC", ha proclamat aquest dimecres la secretària general dels republicans, Marta Rovira, en una entrevista a Catalunya Ràdio, per fer valdre així els resultats de les urnes.

La dirigent, exiliada a Ginebra des del referèndum de l'1-O, ha advertit d'aquesta manera a Sánchez que si "gira l'esquena" al que necessita Catalunya, ERC no regalarà els seus vots, que són també imprescindibles perquè el bloc progressista sumi al Congrés dels Diputats. Rovira ha insistit en allò que demanen els republicans a canvi d'una investidura: que el govern espanyol acabi d'executar i complir els acords de la legislatura anterior, continuar fent feina per la resolució del conflicte polític, i resoldre el dèficit estructural que pateix Catalunya. 

Aquestes són les condicions que ERC posa damunt la taula i que espera que Junts també es faci seves. De moment ja hi ha hagut contactes entre republicans i juntaires, que també ha protagonitzat el mateix president de la Generalitat,Pere Aragonès, amb el president del grup parlamentari de Junts, com va avançar Nació. Rovira ha demanat "discreció" per les negociacions i ha instat els exsocis de Govern a treballar plegats per arribar a un "acord estratègic". 

I no només discreció. També, sobre les crítiques de la presidenta de Junts, Laura Borràs, en les últimes hores, ha demanat al conjunt de l'independentisme que deixi les "divisions estèrils, tàctiques i partidistes". De fet, ha insistit que després de la patacada electoral de l'independentisme, només amb unitat es podran atreure "noves persones" al moviment. Què ha fracassat fins ara? Rovira ha reiterat que la falta d'un acord estratègic. "Cal que seiem i arribem a un acord estratègic. La nostra relació fracassa per no arribar a un acord estratègic", ha dit i repetit.

Com també va dir el seu homòleg a Junts, Jordi Turull, Rovira ha apuntat que el resultat de les urnes s'ha de llegir com una "oportunitat" perquè l'independentisme es posi d'acord i remi plegat a favor de l'amnistia i el referèndum. Ara bé, Rovira també ha aprofitat l'entrevista per reivindicar l'estratègia d'ERC en l'última legislatura i el fet d'haver aconseguit posar en marxa la taula de diàleg. "Ens vam quedar molt sols. Es diu molt poc, però és la primera vegada que vam asseure el govern espanyol perquè assumís el conflicte polític. I això es posa molt poc en valor", ha declarat. Així mateix, ha advertit que si l'independentisme no es posa d'acord, "serà dur" per al moviment i que una repetició electoral tindria "conseqüències nefastes".

De fet, Rovira ha recordat que temps enrere ja van pactar amb Junts dialogar i negociar amb l'Estat a partir dels eixos de l'amnistia i la cimera a Pedralbes, amb Quim Torra al capdavant del Govern. "No veig per què no ens hauríem de tornar a posar d'acord", ha reflexionat. I ha insistit que tancar ara una entesa generaria "il·lusió, esperança i mobilització" del moviment.

Les declaracions de Rovira no són les úniques de les files dels republicans en els últims dies. Ahir mateix el president de la Generalitat, en una compareixença per fer balanç del curs abans de les vacances d'estiu, també va apel·lar a la necessitat de plantejar conjuntament amb Junts les exigències a Sánchez, assegurant que el resultat de les urnes és una "oportunitat". I en la seva intervenció, com ha fet Rovira, també a fer valdre el pes d'ERC, que va advertir que no és gratuït per Sánchez, sinó que aquest s'ha de moure si vol el seu suport. "El conflicte es resoldrà amb un referèndum", va avisar.

Continuarà com a secretària general?

Més enllà de l'estratègia conjunta, Rovira també ha valorat el retrocés d'ERC en les últimes dues cites electorals, les eleccions municipis i espanyoles. La secretària general del partit ha assegurat que estan analitzant la situació, i ha recordat que ERC està immersa en un procés de diàleg intern i de reflexió sobre per què estan perdent "confiança" dels electors.

Seguiran Rovira i Junqueras 10 anys més al capdavant del partit? La dirigent republicana ha evitat una vegada més aquesta pregunta. "No es tracta sobre què faci Rovira o Junqueras. El que nosaltres puguem fer té poca importància", ha assegurat. Així mateix, ha reivindicat que estan a "disposició" del que decideixi la militància, que de moment manté la confiança en els seus dirigents, com s'ha demostrat en tots els congressos als quals s'ha presentat el tàndem Junqueras-Rovira.