Aragonès anuncia un ple monogràfic sobre Rodalies per collar Sánchez amb el traspàs

El president situa la carpeta ferroviària entre les mesures de "caràcter immediat" per a la investidura mentre el PSC planteja una altra sessió monogràfica al Parlament sobre seguretat arran dels últims aldarulls

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament. | Mariona Puig / ACN
Joan Serra Carné / Carme Rocamora
04 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 18:58h
El focus ja enfoquen Pedro Sánchez, amb l'encàrrec del rei d'intentar investidura. Mentre el líder del PSOE demana un acord de legislatura que vagi més enllà de la seva elecció -aquest dimarts va aplanar el terreny per a l'amnistia i va descartar el referèndum-, el Parlament no és aliè a les negociacions que podrien desencallar la legislatura espanyola. Va ser evident en el debat de política general de la setmana passada i també s'ha constatat en la sessió de control d'aquest dimecres. I una carpeta ha entrat de ple en les converses entre les forces sobiranistes i el govern espanyol: el traspàs de Rodalies. Les incidències d'aquesta setmana han fet que el Govern hagi collat Sánchez. Pere Aragonès ha anunciat un ple monogràfic sobre la situació a la xarxa ferroviària i la necessitat d'un traspàs integral del servei.

Fonts governamentals han avançat que el president entrarà al registre de la cambra aquest dimecres la petició del ple, d’acord amb l’article 156 del reglament del Parlament. A Palau destaquen que Aragonès té intenció de destacar que els "greuges" relacionats amb el servei de Rodalies i Regionals són "intolerables". En l'argumentari, el president assenyalarà "els anys d’incompliments i desinversió" per part del govern espanyol, i l’acumulació d’incidències i "conseqüències negatives diàries pels centenars de milers d’usuaris que fan servir el servei diàriament". "El president destacarà especialment les hores perdudes i els perjudicis que causen als usuaris i a l’activitat econòmica, la manca de fiabilitat i de puntualitat del servei a Catalunya", ha afegit l'entorn d'Aragonès.

El president de la Generalitat ha fet l'anunci després de la pregunta del diputat Josep Maria Jové, d’ERC, que ha posat en valor el pes negociador de la seva formació davant del govern espanyol. Aragonès i Jové han advertit que, en la negociació de la investidura de Sánchez, no n’hi haurà prou amb amnistia. Per a ERC, Rodalies ha de ser al cor de la discussió. "Volen investidura? Nosaltres volem benestar per a la gent", ha advertit Jové. Aragonès ha insistit en la qüestió i ha avisat a Sánchez que hi ha mesures de "caràcter immediat” que necessita Catalunya, com acabar amb el dèficit fiscal. "És responsabilitat d’aquest Parlament i obligació del Govern destinar tots els recursos per resoldre-ho", ha apuntat a l'hemicicle.
 

Capella entra al xoc amb Junts

Durant la sessió de control al Govern, prèvia a les preguntes al president, Rodalies també ha centrat algunes de les intervencions de l'oposició. La diputada de Junts Cristina Casol ha incidit en la responsabilitat de l'executiu d'Aragonès per millorar el servei ferroviari i ha furgat en la incapacitat negociadora dels republicans per aconseguir el traspàs. "Vol que li recordi quants d’anys han estat governant i han tingut la responsabilitat?", li ha retret la consellera de Territori, Ester Capella, en la seva resposta. També, elevant el to, ha recordat que Convergència va votar "infinitament" més vegades els pressupostos generals de l’Estat de les que ho ha fet ERC, i que tampoc van assolir el traspàs en les negociacions amb el govern espanyol. "S’ha equivocat de pregunta i s’ha equivocat enviant les pedregades. Vinguin al nostre costat a reclamar el traspàs de Rodalies", ha afegit la titular de Territori.

Capella també ha hagut d'atendre les crítiques de la CUP pel fet que la Generalitat no hagi informat de com es planificaran els serveis alternatius per als viatgers afectats per les obres de desdoblament de l'R3. La consellera de Territori, més conciliadora que amb Junts, ha dit que l'executiu desplegarà els recursos necessaris per assegurar el servei. "Aquesta és una obra que havia de començar a l'estiu", ha lamentat Capella, que ha subratllat qui té la responsabilitat d'oferir un sistema de transport alternatiu és el Ministeri de Transports. 
 

Salvador Illa i el debat de la seguretat

El PSC ha dedicat la seva pregunta al president a la resposta del Govern als últims incidents d'inseguretat detectats en diversos punts del país, de Molins de Rei a Manresa, passant per Vic. Salvador Illa ha reclamat al president de la Generalitat que assumeixi les seves "responsabilitats" i anunciat la petició d'un altre ple monogràfic sobre aquesta qüestió. "Ens equivoquem si minimitzem aquests fets, si no diem les coses pel seu nom i si ens posem darrere dels alcaldes. La seguretat depèn de vostè", ha exposat Illa Aragonès a l'hemicicle. El líder republicà -com abans havia verbalitzat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena- s'ha compromès a actuar amb contundència. "Els responsables d'aquestes actuacions no quedaran impunes", ha afirmat Aragonès, que ha demanat també afrontar les causes de fons que hi ha darrere dels aldarulls. "He estat molt clar, no hi haurà impunitat", ha reblat.

La competició entre Junts i ERC també ha tornat a aparèixer a la cambra. La formació d'Albert Batet ha posat el dit a la nafra en la solitud parlamentària del Govern, una setmana després del debat de política general. "Constatem atònits la debilitat i manca de lideratge del Govern", ha apuntat Batet, que ha subratllat que l'executiu no aplica "cap rectificació" i que actua amb "zero autocrítica". Junts, que s'ha presentat com a alternativa activa a ERC, ha anunciat una proposició de llei per desencallar l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya. Aragonès ha recordat que el Govern ja ha activat un projecte de llei que "en els propers mesos" arribarà al Parlament. El president ha admès que li va "saber greu" que Junts es vantés de tombar propostes de resolució d'ERC al debat de política general que defensaven el traspàs de l'ingrés mínim o la conversió de la comissaria Laietana en un espai de memòria.

També s'ha mostrat crítica la CUP. "El temps s'esgota, president". El diputat de Xavier Pellicer ha censurat Aragonès per haver "desaprofitat" la majoria independentista fins ara, i li ha recordat que la seva formació li allarga la mà per avançar cap a un independentisme "revolucionari i transformador", per "recuperar els serveis públics" i "treure la policia dels desnonaments". Aragonès, que ja va trencar amb la CUP el primer any de legislatura quan no es va cristal·litzar un acord en els primers pressupostos, ha assegurat que continua comptant amb els cupaires, però li ha traslladat que per "forjar acords" tots han de "cedir". "Tenim una visió diferent d'on està el país. Avui estem millor que fa un any. El Govern ha marcat el rumb, i com més força tinguem, més endavant anirem", ha afegit el president.

Al seu torn, els comuns han elevat el to contra el Govern d'Aragonès, a qui han retret la falta de compliment de l'acord de pressupostos. El malestar d'En Comú Podem ha portat Jéssica Albiach a insinuar que l'executiu no té força suficient per arribar fins al final del mandat, situat el febrer del 2025: "Vostès no compleixen. Cada vegada som més catalans que tenim seriosos dubtes de la lògica d'acabar aquesta legislatura". El president de la Generalitat ha respost a Albiach que el "compliment complet" dels pressupostos s'haurà produït a finals de desembre. "És imprescindible treballar conjuntament", ha reblat el líder republicà.
 

La manifestació amb Feijóo

Aragonès ha mantingut un intercanvi dialèctic amb el líder parlamentari del PP, Alejandro Fernández, que ha considerat que la taula de diàleg ha donat molts rèdits a l'independentisme i pocs beneficis al conjunt de la societat catalana, perquè s'han aparcat inversions rellevants. El president de la Generalitat no s'ha estalviat retrets al dirigent popular, començant per la manifestació contra l'amnistia d'aquest diumenge, en la qual participarà Alberto Núñez Feijóo. "La pregunta no és per a què servim nosaltres sinó per a què serveixen vostès? Quan hi ha la possibilitat real d'una amnistia, vostès convoquen una manifestació que perpetua a l''a por ellos'".

També Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha situat la manifestació espanyolista a l’hemicicle per anunciar que els taronges hi assistiran. També ha criticat les paraules del dimarts de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en què assegurava que la convocatòria era fruit de la “catalanofòbia”. Una idea que sense repetir explícitament la paraula, ha defensat Aragonès, que també ha reivindicat que el Govern té dret a expressar-se i la gent a manifestar-se: "És una manifestació que té per objectiu que es continuï mantenint la repressió contra la ciutadania, deixa molt clar quin és el respecte i estima cap al país". El cap de l'executiu també ha ironitzat sobre el moviment de Carrizosa anunciant la convocatòria des de la cambra: "Ja ha fet l'espot. Deuen anar justos de parròquia".