Israel i Palestina, en estat de guerra

Les tensions escalen a la franja de Gaza per un dels pitjors atacs de Hamàs en aquest segle que, sumat a la resposta militar del govern de Netanyahu, deixen gairebé 600 morts i 4.000 ferits

Marc Orts / Lluís Girona
08 d'octubre del 2023
Actualitzat el 10 d'octubre a les 9:47h
Palestins prenen el control d'un vehicle militar israelià després de creuar la frontera de Gaza
Palestins prenen el control d'un vehicle militar israelià després de creuar la frontera de Gaza | Europa Press / Dpa
Israel i Palestina han encetat aquest dissabte l'estat de guerra. Els dos països han protagonitzat una escalada històrica de la tensió a la franja de Gaza iniciada per un atac devastador -un dels pitjors del segle- de Hamàs al país jueu, amb el llançament de 2.200 míssils complementat per tropes de terra i ultralleugers que, per ara, han deixat almenys 300 morts i més de 1.800 ferits. A la franja, s'han donat 256 defuncions i uns 1.800 ferits més.

Les sirenes han sonat en diversos punts del centre i el sud d'Israel, incloent-hi les ciutats de Tel-Aviv i Jerusalem, en el que ha estat un dels atacs més ferotges al país jueu des que Hamàs va assumir el control de la franja de Gaza el 2006. La guerra també s'està disputant a les xarxes socials, on les milícies palestines difonen múltiples vídeos dels atacs com a trofeus, tot i que molts d'ells són editats i volen vendre una imatge de victòria.
 
A banda de víctimes i ferits, l'operació "Inundació d'Al-Aqsa" ha capturat un gran nombre de soldats hebreus. Tot plegat coincideix amb el 50è aniversari de la Guerra del Iom Kippur, en què Egipte i Síria van intentar recuperar territoris perduts a favor d'Israel durant la festivitat de l'any nou jueu. "Tenim el dret de defensar-nos contra Israel i el terrorisme colonitzador", ha reblat el president de Palestina, Mahmoud Abbas. La matinada d'aquest diumenge, el partit-milícia libanès Hezbolà s'ha sumat al conflicte i ha atacat posicions d'Israel amb foc de morter.
 
Com a resposta a l'atac, l'exèrcit israelià ha llançat una altra ofensiva denominada "Espases de ferro" i ha atacat objectius de Hamàs amb més míssils i desenes d'avions de combat. La contraofensiva ha resultat, per ara, en 256 morts i 1.800 ferits a la franja de Gaza, segons ha informat el Ministeri de Sanitat Palestí, i ha permès recuperar diverses bases i ostatges. Amb tot, el govern israelià ha demanat a la població propera a la franja que no surti de casa.
 
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s'ha reunit amb alts funcionaris de seguretat per avaluar la situació i ha confirmat la declaració de guerra. Per la seva banda, el ministre de Defensa, Benny Gantz, ha amenaçat al seu compte de Twitter que "Hamàs ha comès un greu error i carregarà amb les conseqüències". Alhora, ha demanat enfortir totes les forces de seguretat i ha pregat als ciutadans d'Israel que obeeixin les directives del Comando del Front Interior. "Continuarem atents, units i donarem un cop dur i dolorós a l'enemic", ha conclòs. En la mateixa línia, Netanyahu ha demanat a última hora del dia que els palestins abandonin Gaza perquè reduirà "a runa" les bases de Hamàs.
   

La Unió Europea s'apropa a Israel

El món segueix de prop l'escalada bèl·lica entre Israel i Palestina i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha optat per alçar la veu a Twitter. Ho ha fet per condemnar l'atac de Hamàs, que ha titllat de terrorista, i defensar que "Israel té el dret de defensar-se davant d'un atac tan cruel". A Catalunya, els Mossos d'Esquadra han anunciat que incrementen la protecció de la comunitat jueva al país mentre que el món de la política també s'ha posicionat.

Arxivat a