L'anunci de l'executiva nacional de Junts complica les negociacions a Ripoll

Junts per Ripoll anul·la la reunió decisiva d'aquest dilluns al vespre amb els tres partits d'esquerres

Manoli Vega, regidora i cap de llista de Junts per Ripoll
Manoli Vega, regidora i cap de llista de Junts per Ripoll | Cedida per Junts
12 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:42h
Gir de guió a les difícils negociacions per assegurar la governabilitat a Ripoll. L'anunci de l'executiva nacional de Junts de garantir el suport als tres partits d'esquerres ha enutjat la secció local dels postconvergents. De moment, segons ha confirmat la regidora Manoli Vega a Nació, ha estat cancel·lar la decisiva reunió a quatre d'aquest dilluns. En aquesta trobada, estava previst que ERC, el PSC i la CUP presentessin una proposta definitiva programàtica i d'organització del govern per tal que els postconvergents la valoressin.
 

De Ripoll a Barcelona

Fins ara, la decisió sobre el futur de l'Ajuntament de Ripoll s'havia jugat exclusivament a la capital del Ripollès. Tanmateix, en les darreres 24 hores ha fet el salt nacional i ha passat a ser un dels elements protagonistes del debat polític català.

La metxa la va engegar Laura Borràs, presidenta de Junts, que en una piulada a Twitter va suggerir la possibilitat de deixar governar l'extrema dreta d'Aliança Catalana. Tot i matisar-ho posteriorment, aquesta posició ha estat corregida clarament per la direcció nacional del partit, que aquest dilluns al migdia després de l'executiva ha expressat sense dubtes que evitaria de totes totes que Sílvia Orriols sigui la nova alcaldessa de Ripoll.

Mentre durava la reunió de l'executiva de Junts, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha pressionat Junts per sumar-se a l'acord que ja tenien encarrilat ERC, PSC i la CUP. Ho ha fet en la compareixença per anunciar els canvis al Govern: "Hi ha una majoria democràtica", ha assenyalat Aragonès, les paraules del qual han estat replicades també per Marta Vilalta, portaveu d'ERC, que ha acusat Borràs de “blanquejar el feixisme” per haver posat en dubte la fórmula que permetria apartar de l'alcaldia Orriols amb un pacte a quatre.
 

“Ripoll havia de decidir sobre Ripoll”

Aquest canvi d'escenari ha causat malestar a una part important de la societat ripollesa, però especialment a Junts per Ripoll. “Ho deia fins ara i ho mantinc: Ripoll havia de decidir sobre el futur de Ripoll”, ha explicat la regidora Manoli Vega a Nació.

En aquest sentit, ha confirmat que la suspensió de la reunió ha estat conseqüència directa de l'anunci de l'executiva nacional. “La reunió de moment no té data i abans en farem diverses internament”, ha explicat, sense confirmar ni desmentir que una de les trobades d'aquest mateix dilluns serà amb el secretari general Jordi Turull.