​Junts demana ara liderar el govern de Ripoll

Els postconvergents, dues setmanes després de renunciar a impulsar una alternativa, anuncien que no accepten donar suport al pacte d'ERC, PSC i la CUP

Manoli Vega, candidata de Junts a Ripoll
Manoli Vega, candidata de Junts a Ripoll | Lourdes Casademont / ACN
13 de juny del 2023
Actualitzat el 15 de juny a la 13:17h
Enèsim gir de guió a Ripoll. Dues setmanes després de renunciar a intentar formar govern, Junts anuncia ara que vol intentar liderar-lo. Aquesta ha estat la resposta al pacte que aquest matí han presentat ERC, PSC i la CUP i que necessitava els vots dels postconvergents per tal que tirés endavant.

Junts, en un comunicat emès a les set del vespre, acusa les formacions d'esquerra de “trencar unilateralment les negociacions i han tirat pel dret sense pensar que som imprescindibles per formar una alternativa”. El partit té previst ampliar el seu posicionament en una roda de premsa prevista per aquest dimecres.
 

Junts se sent menystingut

El comunicat de Junts és dur i carrega contra les forces d'esquerra que aquest dimarts han anunciat l'acord de governabilitat. Asseguren que se'ls ha “menystingut” en “demanar una adhesió gratuïta sense negociar”.

Es dona la circumstància que aquest dilluns al vespre hi havia una reunió a quatre per tal que ERC, el PSC i la CUP entreguessin la proposta d'acord a Junts. Tanmateix, el malestar de la secció local dels postconvergents amb la seva executiva nacional, va provocar-ne la suspensió.

La resposta dels partits d'esquerra va ser tirar igualment endavant i anunciar l'acord, a l'espera de la posició de Junts. Una resposta que no ha tardat a arribar i que torna a situar les negociacions al punt de partida, fet que acosta Sílvia Orriols a l'alcaldia.
 

Liderar l'alternativa dues setmanes després

La proposta de Junts implica impulsar el que bategen com a “Pacte per Ripoll” i que consistiria a “aglutinar el màxim de sensibilitats centrals” al seu entorn, com a segona força més votada. En canvi, no fan cap referència que des del mateix dilluns 29 de maig –l'endemà de les eleccions-, havien renunciat explícitament a liderar un govern i només havien posat sobre la taula la possibilitat de donar suport a alguna proposta alternativa que impulsés algun altre partit.

“En aquests moments a Ripoll no fan falta etiquetes, sinó que els ripollesos i ripolleses en comprometem a afrontar els reptes que tenim, evitar les confrontacions, evitar el discurs de l’odi i crear un poble d’oportunitats”, asseguren per justificar el canvi de postura on també carreguen contra els “extrems”, en una crítica implícita a la CUP.

El nou canvi de posició, segons ha pogut saber Nació, està beneït per la direcció nacional de Junts. Tot plegat 24 hores després que la posició de l'executiva de facilitar la governabilitat a Ripoll per evitar que l'alcaldia recaigués en l'extrema dreta d'Aliança Catalana enutgés profundament la secció local del partit.
 

Comunicat de Junts per Ripoll sobre les negociacions a l'ajuntament by naciodigital on Scribd