Collboni signa el decret per declarar Barcelona zona de mercat d'habitatge tensionat

Segons el nou govern municipal, la mesura ha de servir per atorgar solidesa jurídica a la tramitació iniciada per la Generalitat dies enrere

Jaume Collboni, aquest dijous al seu despatx.
Jaume Collboni, aquest dijous al seu despatx. | Ajuntament de Barcelona
Adrià de las Heras
29 de juny de 2023, 13:18
Actualitzat: 14:09h
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat la primera mesura del seu nou govern municipal. Sense sorpreses. Un compromís que ja va anunciar durant la campanya: declarar la capital catalana zona de mercat d’habitatge tensionat. Collboni ho ha anunciat en una compareixença davant dels mitjans, al Saló de Cent, després de la seva primera comissió de govern. Durant la seva intervenció, el nou alcalde també ha presentat el nou cartipàs municipal i per detallar les línies de treball del govern.

Amb la primera mesura, l’Ajuntament de Barcelona s’afegeix a la iniciativa de la Generalitat de Catalunya que, una setmana enrere, va declarar 140 municipis del país com a zona tensionada per poder limitar el preu del lloguer. Tot i la urgència i solemnitat amb què ha presentat la mesura, el nou govern ha reconegut que la seva aplicació depèn de l’executiu català. “El decret firmat dona conformitat i atorga solidesa jurídica a la tramitació iniciada per la Generalitat. El decret de l’Ajuntament l’acompanyem d’un informe en què acreditem que Barcelona compleix amb els requisits per ser una àrea de mercat tensionada”, ha detallat la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet.

Collboni ha exposat que a Barcelona “el 38% de les llars viuen de lloguer segons l’Observatori Metropolità de l’Habitatge. Un percentatge molt superior a la mitjana espanyola que està en un 20%”. Durant el seu discurs el nou alcalde ha donat dades per justificar la urgència amb què s’ha d’abordar el problema: el preu de lloguer mitjà ha arribat a 1.087 euros al mes, quasi l’equivalent al salari mínim interprofessional. “Només amb aquesta dada es justifica una intervenció urgent i decidida per parar l’espiral de pujada de preus de lloguer a Barcelona”.

Amb aquesta primera compareixença després de la comissió de govern, Collboni ha insistit a declarar l’habitatge “una urgència social de primer ordre”. L’alcalde ha reconegut que aquesta mesura no serà suficient per resoldre la complexitat del mercat d’habitatge barceloní, per això també ha situat com a prioritat augmentar l’oferta: sigui pública, privada, o publicoprivada. En aquesta línia, el batlle ha reconegut que vol situar Barcelona a l'"avantguarda" en la lluita contra la pujada de preus.

En una entrevista a Betevé, Collboni va manifestar-se en contra de la mesura que obliga els promotors privats a destinar el 30% dels pisos nous a habitatge protegit. "Si una política que busca generar oferta assequible a la ciutat no funciona, s'ha de canviar. S'ha demostrat que és un fre a la inversió privada i no ens ho podem permetre", va concloure l'alcalde aquest dimecres a la cadena barcelonina. Durant la compareixença posterior a la primera comissió de govern, Collboni ha manifestat que, en aquesta línia, hauran de "trobar acords dins l'ajuntament per abordar aquest tema i ser capaços de prendre la decisió pertinent".
 

El nou cartipàs

El nou govern municipal s'ha dividit en quatre grans àrees, que lideraran des de les tinències d'alcaldia. La primera serà Laia Bonet, que estarà al capdavant de l'Àrea d'Urbanisme, Transició Ecològica i Habitatge. Maria Eugènia Gay estarà al càrrec de la segona tinència d'alcaldia, que dirigirà Drets Socials, Cultura i Educació. Albert Batlle ocuparà la tercera tinència, amb l'àrea de Prevenció, Seguretat Convivència i Règim Interior. Per últim, Jordi Valls serà el quart tinent, i liderarà Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme.

Directament de Collboni dependran les regidories del Pla de Barris, amb Lluis Rabell al capdavant, d'Esports, amb el regidor David Escudé, i el comissionat de Relacions Internacionals i Promoció de Ciutat, amb Pau Solanilla com a encarregat d'aquesta. Amb aquesta mesura l'alcaldia vol atorgar el "màxim de rellevància i prioritat" a aquestes àrees. El decret ha nomenat vuit comissionats, dos més dels que hi havia durant el mandat d'Ada Colau, i entre els quals hi ha Sònia Fuertes, nomenada per l'exalcaldessa i que es mantindrà com a comissionada d'Acció Social. 

Durant la seva intervenció, el batlle ha destacat la importància de treballar per la seguretat, és per això que durant aquest mandat Ciutat Vella serà la "prioritat territorial", segons ha expressat Collboni. "La ciutadania ens demana una ciutat on es compleixin les normes, que hi hagi civisme", ha continuat l'alcalde. Més enllà de la seguretat, durant el seu discurs, Collboni també ha situat la neteja i la promoció econòmica com a prioritat.
Arxivat a