Junqueras, a la militància d'ERC: «No hem estat capaços d'emergir com la força útil»

La cúpula del partit anima les bases a participar en un debat intern per "enfortir" l'organització i l'execució de l'estratègia política; també s'augmentarà la freqüència dels consells nacionals i es faran assemblees territorials

Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu.
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu. | Lorena Sopena / EP
31 de juliol del 2023
Actualitzat a les 12:30h
La comunicació entre la cúpula d'ERC i la militància s'ha incrementat en els últims dies, després de les dues patacades a les eleccions municipals i espanyoles. Els republicans han decidit obrir un procés participatiu amb les bases per redefinir l'estratègia que s'allargarà fins a finals d'any, i és en aquest marc de converses que els líders del partit, Oriol Junqueras i Marta Rovira, han enviat un escrit a la militància per avaluar l'últim resultat a les urnes, el del 23-J, en què ERC ha perdut 416.000 votsrespecte al 2019. En la missiva, a la qual ha tingut accés Nació, la cúpula reconeix que no ha aconseguit els objectius que tenia marcats, d'emergir com la "força útil", però es conjura a canviar la situació per avançar.

"En un context molt complicat, en què bona part de la societat catalana, davant l’amenaça de l’extrema dreta i d’una onada reaccionària, ha optat per votar partits de l’esquerra espanyola, no hem estat capaços d’emergir com la força útil que som, no només per aturar el feixisme, sinó també per defensar Catalunya i el dia a dia dels catalans i les catalanes", escriuen el president del partit i la secretària general. De moment, ERC no ha volgut fer autocrítica en públic.

Però davant d'aquesta situació, els republicans no se submergeix en cap cas en el pessimisme. Els dos dirigents republicans asseguren que ara en toca prendre nota i "treballar de valent per recuperar la confiança de la ciutadania". És en aquest punt que demanen la implicació en el procés participatiu en el qual tota la militància està cridada a participar-hi a través dels representants comarcals i sectorials. Són aquestes figures les que s'encarregaran de canalitzar les propostes de les bases, que després s'analitzaran i se'n trauran les oportunes conclusions. 

Més enllà del procés participatiu, en l'últim consell nacional d'ERC, celebrat divendres, també es va acordar que a partir d'ara s'augmentarà la freqüència d'aquest òrgan i se'n celebraran com a mínim un al mes. És un acord que canvia el que està escrit en els estatuts, on es fixa com a norma la celebració d'un consell nacional ordinari almenys un cop cada tres mesos. Junqueras i Rovira justifiquen l'augment de la freqüència d'aquest òrgan participatiu perquè el "diàleg i debats interns són sempre una font de riquesa" que s'ha de potenciar. També en el consell nacional de divendres es va decidir que se celebraran assemblees territorials informatives. I es va acordar que serà la militància qui avalarà una possible investidura de Pedro Sánchez.

Totes aquestes decisions arriben després que diverses veus internes hagin qüestionat els últims moviments de la formació, sobretot pel pacte amb el PSC per apuntalar el govern de Lluïsa Moret a la Diputació de Barcelona. Va ser una decisió que va prendre la cúpula del partit, que no es va consultar amb la militància, i quela majoria de càrrecs electes van conèixer poc després que s'anunciés a la premsa.

Més enllà de l'explicació sobre el reforç de la participació, Junqueras i Rovira consideren que el resultat dels últims dos comicis ofereixen una "gran oportunitat" perquè els vots de l'independentisme català, basc i gallec són "imprescindibles" per conformar una majoria al Congrés. "Tenim una palanca de força que hem de saber aprofitar per fer avançar en els objectius de l'amnistia i l'autodeterminació i per millorar la vida de la ciutadania, amb qüestions inajornables com el traspàs del servei de Rodalies i acabar amb el dèficit fiscal", afegeixen en l'escrit.