Pacte PSC-ERC pels pressupostos de Barcelona

La formació liderada per Elisenda Alamany mostra sintonia amb el govern socialista per validar els primers comptes de Collboni, un pas que acosta les posicions dels dos partits en plenes negociacions per ampliar l'executiu municipal

Jordi Valls, del PSC, i Jordi Castellana, d'ERC, signant l'acord de pressupostos
Jordi Valls, del PSC, i Jordi Castellana, d'ERC, signant l'acord de pressupostos | Hugo Fernández
19 de febrer del 2024
Actualitzat a les 19:16h
El govern municipal de Jaume Collboni (PSC) ja té un suport segellat a l'Ajuntament de Barcelona pel seu primer pressupost. Els cinc regidors de la formació liderada per Elisenda Alamany (ERC) votaran a favor de la proposta socialista després d'haver treballat el detall dels comptes i haver-hi incorporat polítiques pròpies. Alhora, aquest moviment va més enllà de la decisió tècnica: és el primer gran acord polític del mandati blinda la nova sintonia establerta entre el PSC i ERC a la capital catalana. Especialment, perquè arriba en ple clima de negociacions ampliar l'executiu municipal més enllà dels 10 regidors socialistes, però també perquè Collboni fa mesos que vincula l'aprovació dels pressupostos amb la formació d'un nou govern.

La nova entesa l'han escenificat els màxims responsables d'economia de les dues formacions a l'Ajuntament. Al costat socialista hi havia el tinent d'alcaldia d'Economia, Hisenda i Promoció Econòmica, Jordi Valls, mentre que a la banda republicana era el regidor Jordi Castellana l'encarregat de signar el pacte. El representant republicà ha defensat la feina interna per cedir el seus vots: "Hem aconseguit moure el PSC d'una acció de govern conservadora". En el mateix sentit, ha apuntat que han vingut a canviar una dinàmica prèvia de "molta endreça però poca acció de futur". 

El nou moviment d'ERC, però, s'ha de llegir des de diferents fronts. Fonts internes del grup municipal concreten a aquest diari que l'acord se centra en els pressupostos com a punt de partida i que la confecció d'un possible govern conjunt evolucionaria a partir de la validació definitiva dels comptes anuals. També s'ha de tenir en compte que el pas de la formació republicana ha estat discutit prèviament amb la cúpula del partit i amb veus governamentals a la Generalitat.


L'acord de pressupostos

En concret, des d'ERC asseguren que les converses els han portat a mobilitzar uns 100 milions d'euros. De noves partides fixades al document d'entesa es compten fins a 58 milions. La resta, apareixerien després de derivar l'esforç econòmic ja previst en algunes àrees als nous plantejaments del grup d'Elisenda Alamany. Entre les carpetes més lluents, destaca la creació d'una Oficina de la Llengua Catalana per atendre la ciutadania (4 milions d'euros inicials) o un projecte que inclou pacificar el carrer Balmes i fer carrils bici al passeig Maragall o al de Fabra i Puig (15 milions d'euros). També s'assegura que s'ha pactat "un augment de la inversió en habitatge" per arribar a "construir 1.000 pisos públics aquest any". Aquesta fita, però, inclou promocions d'habitatge que ja estaven en marxa. El nou compromís pressiona perquè es compleixin els ritmes previstos amb més diners per fer augmentar el ritme de construcció.

En altres fronts socials, Castellana (ERC) també ha reivindicat haver esgarrapat 10 milions d'euros més per intervenir als barris de l'anomenat Eix Besòs, a més d'assegurar que hi hagi un comissionat -un càrrec especialitzat- que lideri aquest projecte. Amb unes xifres similars, també s'ha projectat el blindatge d'una inversió de 15 milions d'euros al fons d'infància, que assegura ajudes a famílies pobres amb menors a càrrec. Fins ara, aquesta partida no tenia garantida una inversió concreta. Alhora, s'inclouen mesures ja aprovades prèviament en comissions municipals, com que hi hagi un "retorn social" de 10 milions d'euros vinculats a la Copa Amèrica dirigits específicament al barri de la Barceloneta per pal·liar-ne els efectes adversos o mantenir l'espai homenatge a Salvador Puig-Antich a la Model. Fins i tot es planteja un "desenvolupament" d'una nova targeta "T-Cultura" per promoure el consum de cultura assequible, especialment en català.


Uns pressupostos amb facilitats inicials dels comuns

Aquest nou pas suma tranquil·litat a l'equip socialista, després que els comuns hagin explicat que ofereixen una "última oportunitat" als seus exsocis de govern. En aquest sentit, el partit d'Ada Colau ha anunciat que permetrà que avanci el tràmit inicial dels comptes del PSC en una votació que està programada per aquest mateix dimarts, en una comissió extraordinària. El que desconeixien els comuns en aquell moment -si bé s'ho podien ensumar, i això els ha fet moure fitxa- era la posició dels republicans. La principal diferència que s'ha exhibit entre les dues formacions d'esquerres que negocien amb Collboni és que uns ja estan dins del projecte dels pressupostos (ERC) mentre que els altres (BComú) asseguren que si "en 30 dies" no hi ha una proposta de govern que els inclogui sobre la taula, votaran en contra dels comptes del PSC. 

Si no s'arriba a cap gran pacte polític, la postura dels comuns, sigui com sigui, estira el calendari. Sobretot, pel que fa a la maniobra que pot acabar-se obrint camí: la qüestió de confiança. Aquest és el mecanisme que el govern municipal té a disposició per aprovar els comptes anuals, si no sorgeix cap altra alternativa de govern a Barcelona que aconsegueixi majoria absoluta. El fet que aquest dimarts tiri endavant el primer tràmit dels pressupostos -i no surti rebutjat- farà que s'allarguin les expectatives d'un possible acord i, per tant, no comenci a treballar-se la via de la moció de confiança fins a més endavant. És una manera també d'exprimir la possibilitat de tenir rellevància en la futura governança de la ciutat, malgrat que fins ara els acostaments més avançats els hagin protagonitzat socialistes i republicans, sense comptar amb els comuns.

El pla és que la votació definitiva del pressupost que ara han pactat PSC i ERC es faci al plenari municipal del 22 de març. Si surt rebutjada la proposta, el govern haurà de tornar a presentar els comptes una vegada més. Si queden rebutjats de nou, s'obrirà un període de 30 dies perquè aparegui una majoria alternativa a la ciutat. Si això no succeeix, llavors hi haurà pressupostos. 
Arxivat a