Els comuns exigeixen 1.000 milions en habitatge i regular els lloguers de temporada per aprovar pressupostos

En el front de Madrid, Colau adverteix al PSOE que Sumar no aprovarà un índex de referència dels preus dels lloguers per Catalunya que consolidi xifres “abusives”

Ada Colau i Jéssica Albiach, en roda de premsa aquest dijous.
Ada Colau i Jéssica Albiach, en roda de premsa aquest dijous. | ND
22 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:39h

"El dret a l'habitatge no és un problema, sinó directament una crisi, i per això és la nostra prioritat". La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha llançat aquesta advertència al Govern de Pere Aragonès en plena negociació pels pressupostos del 2024, i ha especificat que en aquesta matèria les dues principals exigències de la formació serà que hi hagi una partida de 1.000 milions d'euros per a polítiques d'habitatge i una regulació específica dels lloguers de temporada.

L'augment del que demanen els comuns en la partida pressupostària és significativa. Un "salt qualitatiu", en paraules d'Albiach durant una roda de premsa a la seu del partit aquest dijous. En l'acord de pressupostos del 2023 que van segellar el Govern i els comuns, la partida va ser de 180 milions d'euros. La xifra de 1.000 milions, ambiciosa, l'havia posat damunt la taula en reiterades negociacions pressupostàries la CUP, però l'executiu mai ha acabat destinant aquesta xifra en uns comptes.

Pel que fa a la regulació dels lloguers de temporada que no paren de proliferar -els comuns ho xifren en un 30% del lot dels lloguers-, Albiach ha assegurat que l'administració catalana té "eines per fer-ho", més que altres comunitats, i que és necessari actuar amb "caràcter urgent". De fet, ha ofert la seva formació per treballar conjuntament amb l'executiu català aquesta regulació, amb modificacions al codi civil, per especificar en quins casos pot haver-hi lloguer de temporada i en quins no, a més d'establir un assessorament per a les "llogateres vulnerades". Totes aquestes dues peticions s'afegeixen a la línia vermella que els comuns han marcat amb el Hard Rock.

En la mateixa roda de premsa l'exalcaldessa de Barcelona i coordinadora de Catalunya en Comú, Ada Colau, ha llançat un advertiment al PSOE en l'àmbit estatal sobre l'índex de referència de preus que s'ha d'establir de cara a la regulació dels lloguers: si és massa ampli i no permet aturar els "preus abusius", Sumar no l'aprovarà. Colau ha lamentat que els socialistes, en el si del govern de coalició, no estan donant informació a Sumar sobre com estan elaborant el topall, i ha advertit que només acceptaran que sigui com a mínim com el que es va elaborar a Catalunya. 

"El PSOE és molt sensible a les pressions del sector immobiliari", ha criticat la líder de Barcelona en Comú, que ha insistit que si el PSOE aprova l'índex sense negociar-lo abans amb Sumar, serà un "error i una farsa inadmissible". "Per nosaltres serà inacceptable aprovar un índex que no modifiqui la realitat. La regulació ha de servir perquè la gent treballadora pugui pagar els lloguers", ha reblat.