Girona anul·la la pista de gel de Nadal per l'agreujament de la sequera

La Fira l'anava a inaugurar el 23 de desembre amb una làmina de gel més prima per reduir el consum d'aigua

La pista de gel de la Fira de Girona
La pista de gel de la Fira de Girona | Fira de Girona
Nació
13 de desembre del 2023
Actualitzat a les 17:08h
Girona no tindrà pista de gel al Palau de Fires aquest Nadal davant l'agreujament de la sequera. El Patronat de Fira de Girona s'ha reunit aquest dimecres per abordar si la mantenia o no i, finalment, ha decidit suspendre-la per responsabilitat. La pista de gel s'anava a inaugurar el 23 de desembre i havia d'estar oberta fins al 7 de gener, juntament amb un tobogan de 27 metres de llargada i tres carrils per baixar-hi amb trineu.

Arran de la situació de sequera persistent en què es troba immersa Catalunya, aquest Nadal seria encara més prima i la làmina de gel s'abaixaria un centímetre més (que se sumaria als tres que ja van reduir-se l'any passat), fins a arribar a un gruix de gel de 6 centímetres. Tot plegat hauria permès gastar 48.000 litres d'aigua, 32.000 menys que en situació de normalitat, però que ara en passaran a ser zero. Amb tot, la pista de gel de Girona arribava aquest Nadal a la seva 17a edició i havia de tenir 900 metres quadrats, el que la convertiria en una de les més grans de Catalunya.

L'anunci que al gener el Govern activarà l'emergència per sequera, però, s'ha traduït en un canvi de plans. El patronat de la Fundació Fira de Girona ha decidit suspendre l'activitat i anul·lar la pista de gel "davant la greu situació climàtica actual i futura" que comporta la manca de pluges. "La Fundació ha optat per anticipar-se i ha adoptat aquesta mesura socialment responsable i necessària per compromís i exemplaritat", recull un comunicat.

De fet, el decret de preemergència per sequera no regula si es poden instal·lar o no pistes de gel i la Generalitat ho deixa en mans dels ajuntaments, perquè són usos que corresponen al subministrament municipal. Ara bé, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, sí que va lamentar obertament que s'instal·lessin pistes de gel en la situació actual.

Al seu torn, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha assegurat en una piulada a la xarxa social X que anul·lar la pista de gel és "la decisió responsable i pertinent" davant l'actual context de sequera i canvi climàtic. "Fa dies que treballem en tots els fronts per reduir el consum d'aigua i alhora conscienciar que ens calen canvis estructurals per garantir un futur digne i amb aigua", ha afirmat. Tanmateix, la vicealcaldessa, Gemma Geis, responsable de l'àrea de Promoció Econòmica, explica que la mesura s'ha pres "per prudència i responsabilitat", en la mateixa línia que el tinent d'alcaldia, Quim Ayats.