Iglesias adverteix Yolanda Díaz que si Sumar va sola a les eleccions «serà una tragèdia electoral»

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, en canvi, ha asseverat que "no seria un fracàs" concórrer sense el suport de Podem

Pablo Iglesias i Yolanda Díaz, mesos enrere al Congrés
Pablo Iglesias i Yolanda Díaz, mesos enrere al Congrés | Europa Press
Victor Rodrigo
03 d'abril del 2023
Actualitzat a les 22:39h
L'endemà del terrabastall polític (amb un eco particular a Madrid) generat per la presentació de la candidatura de Yolanda Díaz a la presidència del govern espanyol a través de la plataforma Sumar ha tingut la reacció més esperada: la de Pablo Iglesias. L'exvicepresident segon i exsecretari general de Podem ha defensat que la seva formació i la de Díaz han d'anar juntes perquè "la unitat és més necessària que mai". Iglesias ha posat èmfasi en el fet que totes dues agrupacions polítiques "han de posar-se d'acord de cara a les eleccions". 

En una entrevista anterior a la seva participació en la tertúlia d'El Món a RAC1 feta pel mateix Jordi Basté, l'exvicepresident espanyol ha estat certament crític amb Sumar i amb el discurs de Díaz emès diumenge a Madrid. "L'anàlisi estratègica de Sumar és un raonament molt intel·ligent i ple de lucidesa, però no el comparteixo", ha reblat.

Anant més enllà, Iglesias ha criticat la intenció de Yolanda Díaz de cara a les eleccions. "Creu que pot ser presidenta ocupant l'espai simbòlic del PSOE. Alguns han entès que la clau és no diferenciar-se massa i operar amb els mateixos codis culturals. És un plantejament ambiciós, però és un error", ha afirmat.
 

Una tragèdia electoral per uns, no pas un fracàs per als altres

Segons el parer d'Iglesias, si Sumar decideix no aliar-se amb Podem serà "una tragèdia electoral i política" i ha instat els de Yolanda Díaz a explicar si la clau de la seva estratègia és anar per separat perquè consideren que els resta. "La sensació que tinc és que dins de Sumar hi ha un debat de si volen anar a les eleccions amb Podem o no. Si tinguessin clar què volen, quin és el preu que Yolanda Díaz surti amb Ione i digui que hi haurà primàries obertes a la ciutadania?", ha preguntat.

Iglesias també ha apuntat que l'actual vicepresidenta del govern espanyol que lidera Pedro Sánchez intentarà "no seguir els mateixos passos de Podem", i això pot ser "un problema". "Díaz és intel·ligent, brillant i sap perfectament què fa. Quan es posa de perfil en alguns temes, ho fa perquè entén que determinada premsa li podria retirar part del seu patrimoni polític", ha deixat caure. Tot i les crítiques, ha deixat molt clar que l'única solució possible "és un govern d'esquerres".

Díaz, en canvi, ha rebutjat que el partit amb què aspira a ser la primera presidenta de la història d'Espanya sigui una sopa de sigles i ha asseverat que "els partits han d'estar-hi, però no han de ser", amb relació a l'encaix de Podem. Preguntada pel motiu que fa impossible l'acord amb el partit morat, ha defensat que des de Sumar "ningú" ha demanat condicions per assistir a l'acte de diumenge, al qual estava convidat "tothom", i que li hagués agradat que assistís la cúpula de Podem. Si bé, ha dit que "no seria un fracàs" si, finalment, no es presenten junts a les generals.

Bolaños expressa que el seu desig seria que Podem i Sumar anessin junts

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha celebrat aquest dilluns la presentació de la candidatura de Yolanda Díaz i Sumar a les eleccions generals. En declaracions a la premsa, Bolaños ha afirmat que al seu entendre "és una bona notícia" que les formacions a l'esquerra del PSOE "s'organitzin", però "seria encara millor notícia" que fossin unides "totes" les forces polítiques a l'esquerra del PSOE "sense excepció".

"Per descomptat, aquest seria el nostre desig", ha afirmat. Bolaños ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta sobre les manifestacions del president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, que aquest diumenge va advertir que Sumar pot treure vots al PSOE.

Bolaños ha expressat "tot el seu respecte a Sumar i a les forces a l'esquerra del PSOE que ahir van iniciar aquest camí", perquè "és una molt bona notícia per a Espanya i per als votants progressistes que totes aquestes forces polítiques que estan a l'esquerra del PSOE s'organitzin i vagin unides a les eleccions".