PP i Vox governaran junts el País Valencià

El líder dels ultres, Carlos Flores, condemnat per violència masclista, no formarà part del Consell; el pacte també inclou que l'extrema dreta presideixi les Corts Valencianes

PP i Vox, durant les negociacions al País Valencià
PP i Vox, durant les negociacions al País Valencià | Europa Press
13 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:41h

El PP i Vox han arribat a un acord per repartir-se el govern del País Valencià. Després de la derrota de les esquerres a les passades eleccions del 28 de maig, els populars han pactat amb la ultradreta per repartir-se el Consell. No en formarà part de l'executiu de Carlos Mazón el líder de la formació, Carlos Flores, condemnat per violència masclista, que serà cap de llista de Vox a les eleccions espanyoles del juliol.

En els pròxims dies s'ha de concretar quines conselleries ostenta cada partit. Des de Vox assenyalen que haurà de ser una distribució "proporcional", d'acord amb els resultats del 28-M, però amb un "pes" per als ultres. Durant les negociacions també s'haurà de decidir si Vox té la vicepresidència de la Generalitat. L'acord inclou també el repartiment de la mesa de les Corts Valencianes: Vox en tindrà la presidència i el PP la vicepresidència i una secretaria. Mazón ja ha revelat que el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, li ha trucat només conèixer el pacte amb la ultradreta per felicitar-lo.

El PP va guanyar les eleccions autonòmiques amb 40 escons, una vintena més que l'any 2019, i Vox en va obtenir 13, tres més que fa quatre anys. Tant populars com ultres han rebut els escons provinents de la desintegració de Ciutadans. Malgrat que el PSOE va millorar resultats, de 27 a 31 escons, la davallada de Compromís, de 17 a 15, i la desaparició de Podem, que l'any 2019 va aconseguir vuit escons, ha fet impossible repetir el pacte del Botànic.

Els conservadors sumen 53 diputats a les Corts Valencianes, tres per sobre de la majoria absoluta. El partit de Feijóo no ha tingut problemes per pactar amb l'extrema dreta, i l'únic veto que va posar va ser que Flores, condemnat per maltractament, no formés part del govern. El líder ultra ha fet un pas al costat i liderarà la llista per València del partit de Santiago Abascal el 23-J. 

Segons una nota que ha difós Vox, l'acord per a la conformació d'un govern de coalició al País Valencià estableix cinc eixos estratègics, que entre altres passen per "reduir la despesa innecessària" i "impulsar l'economia", "reforçar la sanitat pública i els serveis socials", "defensar i recuperar les nostres senyes d'identitat" i una política de "suport a les famílies" per "fomentar la natalitat, la seguretat i la promoció de les famílies". Les dues formacions també han acordat la creació d'un equip de treball per desplegar els punts de l'acord de govern.