Sánchez ja fia la seva sort a sumar amb Yolanda Díaz per evitar les «retallades» de drets de PP i Vox

El president espanyol demana un "últim esforç" de mobilització en el míting central del PSC, en el qual només s'ha referit a Catalunya per dir que ha deixat enrere la "discòrdia" i la "confrontació"

Meritxell Batet, Pedro Sánchez i Salvador Illa, a l'acte central del PSC pel 23-J.
Meritxell Batet, Pedro Sánchez i Salvador Illa, a l'acte central del PSC pel 23-J. | Frederic Esteve
Joan Serra Carné / David Cobo
16 de juliol del 2023
Actualitzat el 17 de juliol a les 9:46h


Pedro Sánchez és una estrella per als militants socialistes. Però en aquesta campanya necessita que la seva aura també arribi als ciutadans indecisos, que en els darrers anys havien donat suport al PSOE i ara valoren concedir l'alternativa a Alberto Núñez Feijóo. Per això, fa dies que demana un "últim esforç" de mobilització als electors per evitar les "retallades" de drets i el "retrocés" que pot comportar un govern del PP afermat per Vox. Així s'ha expressat en l'acte central de la campanya dels socialistes a Catalunya, celebrat al Palau de Congressos de Barcelona amb intervencions del primer secretari del PSC, Salvador Illa, la candidata catalana a les eleccions, Meritxell Batet, i l'alcalde barceloní Jaume Collboni. En el míting, amb audiència entregada, Sánchez ja ha fiat la seva sort a sumar amb Yolanda Díaz enfront el ticket format per Feijóo i Santiago Abascal. "A partir del 23-J jo governaré amb el partit de Yolanda Díaz. I, perquè hi hagi aquest govern, el primer que hem de fer és guanyar aquestes eleccions".

El candidat socialista sap que només té opcions de governar si Feijóo no es dispara i la seva formació pot articular una majoria alternativa. Li farà falta un resultat exitós del PSC, que les enquestes sí que pronostiquen. Sánchez ha limitat, però, les referències a Catalunya en la seva intervenció a Barcelona. Hi ha passat de puntetes i només ha reivindicat com a encert que s'ha passat de la "discòrdia" i la "confrontació" del procés sobiranista a l'estabilitat dels darrers anys, per obra i gràcies del seu partit: "Avui la Catalunya del 2023 és molt millor que la Catalunya del 2017".

En la resta del seu discurs, Sánchez ha incidit en l’exhibició de múscul d’obra de govern en l’eix social. Agradant-se, ha repassat títols habituals, com són la llei de la memòria democràtica o la de l’habitatge, a més de les pujades del salari mínim o les pensions. Carpetes que, d’altra banda, totes elles, Sumar reivindica que han forçat ells com a socis del govern de coalició i que no estaven entre les prioritats socialistes.

Poc importava, aquest diumenge, al Palau de Congressos. Sánchez ha estat plenament conscient que la batalla que arribarà a la majoria de la població espanyola és el cos a cos entre ell i i Feijóo, a qui ha intentat castigar per la banda de la protecció de les dones i la lluita contra la violència masclista. "Que hem comès errors? Per descomptat. Però no hem claudicat mai contra el masclisme”, ha reblat el candidat socialista a tornar a la Moncloa. "Guanyarem perquè ho hem fet bé", ha repetit, després de reivindicar que ha buscat "vots de sota les pedres" per assolir acords rellevants al Congrés. Sense dir-ho, es referia a ERC i Bildu.

Al seu torn, Illa ha convidat el socialisme català a sumar forces en l'esprint final de la campanya. El dirigent socialista ha carregat contra el candidat del PP per alimentar la mentida i "deshumanitzar" la figura de Sánchez. "El que no pots fer Alberto és mentir cada dia que parles", ha afirmat Illa. La presència del president de l'executiu espanyol també li ha servit a Batet per fer-li l'agraïment en persona que porta dies fent-li a distància, des dels actes electorals arreu del territori. "Te l'has jugada per nosaltres perquè recuperéssim la convivència. Per això votaran en massa els catalans", ha reblat la també presidenta del Congrés dels Diputats durant la darrera legislatura. 
 

Objectiu: disparar el PSOE des de Catalunya

Sánchez, amb aquest desplegament, tanca una setmana que va començar amb el peu esquerre. El debat cara a cara amb Feijóo, que els socialistes es plantejaven com l’escenari còmode per rellançar-se cap a un frec a frec electoral, se’ls va girar en contra. L’encert del líder del PP a l’hora d'enfangar la discussió des del primer minut no va trobar cap rèplica triomfal a l’altra banda de la taula. 

Això va disparar la urgència a la sala de màquines de la formació vermella. Va obligar el partit socialista a construir amb més cura del previst el relat posterior al debat. La fórmula escollida passa per incidir en les falsedats del discurs de cap de files popular. A Catalunya, Batet ho ha qualificat com el model de "mentides, insídies i insults" i ha dibuixat una "direcció trumpista". Comptat i debatut, des del PSC es considera que el daltabaix del debat no els ha acabat de penalitzar tant com podrien preveure. Fonts destacades de la formació reconeixen que Sánchez va tenir un mal dia, alhora que lamenten la poca intervenció dels moderadors. Així i tot, valoren positivament que el cara a cara hagi servit per fer evident l'acumulació de mentides en el discurs d’Alberto Núñez Feijóo.

Encara falta una setmana per conèixer el resultat de les eleccions, però el que és segur és que el PSOE necessita un resultat aclaparador a Catalunya. La previsible desfeta a altres comunitats autònomes destacades intensifica les expectatives posades sobre les quatre províncies catalanes. Sánchez necessita el que la ministra Raquel Sánchez va definir com "guanyar per golejada" a l'acte d'inici de campanya a Barcelona. Això fa que els socialistes aspirin a acomplir la xifra de 16 diputats, comenten internament des de la candidatura catalana. A les darreres eleccions, al 2019, en van aconseguir dotze.

Fins ara, la gran majoria d'enquestes -a excepció del CIS- apunten a una victòria clara del PP a l'Estat, que aconseguiria contenir l'evolució de Vox. El tauler de la governabilitat, en canvi, és més incert. Des d'aquesta perspectiva, els socialistes catalans amb Mertixell Batet al capdavant han insistit en l'atac frontal als blaus. "El problema no és Vox, el problema és el Partit Popular", resumia la cap de llista del PSC a Barcelona, aquest dissabte. Al seu torn, Salvador Illa punxava Feijóo per treure-li la careta de la contenció. "Ser moderat no és parlar fluixet i no fer ganyotes", deia el primer secretari dels socialistes catalans, abans de retreure-li que resti importància a la violència masclista o que la seva formació practiqui la censura a la cultura catalana. El PSOE busca una remuntada improbable, o una derrota assumible, i no té cap intenció de diversificar els atacs. Tot contra el PP.