Sánchez explicarà la seva posició amb ERC i Junts després del fracàs de Feijóo

El president del govern espanyol reivindica el plurilingüisme a les portes de la investidura del candidat del PP: "El temps donarà la raó al progrés"

Pedro Sánchez, aquest dilluns.
Pedro Sánchez, aquest dilluns. | EP
25 de setembre del 2023
Actualitzat a les 19:44h
El calendari de l'equip de Pedro Sánchez continua abraçant la contemporització. L'endemà de les eleccions del 23-J, el president socialista va receptar vacances amb la intenció que mentrestant el PP -guanyador de les eleccions, però incapaç d'articular una majoria- s'esgotés intentant rascar suports. Aquest dimarts ja començarà l'inici del final de bona part de la teatralització d'Alberto Núñez Feijóo, que amb tota probabilitat viurà una investidura fallida. I serà després d'aquesta sessió al Congrés i també després de la manifestació contra l'amnistia que Sánchez serà "transparent" i explicarà la seva estratègia per articular una majoria progressista. "Vull enviar un missatge de tranquil·litat, el president del govern espanyol, quan fracassi la investidura, es dirigirà a la ciutadania amb absoluta transparència", ha explicat la portaveu de l'executiu espanyol, Isabel Rodríguez, aquest dilluns.

La portaveu socialista ha comparegut després de la reunió del consell de ministres, que de manera excepcional s'ha celebrat en dilluns i no en dimarts, atès que aquesta setmana l'activitat política se centrarà en la investidura del candidat dels populars. Ha assegurat, així, que Sánchez s'explicarà després d'aquesta setmana. Una confessió que arriba després que els representants del PSOE hagin navegat per l'ambigüitat a l'hora de reconèixer si estaven negociant o no l'amnistia amb ERC i Junts. Mentrestant, ERC ha anunciat aquest dilluns que els partits implicats en la investidura ja es troben negociant qüestions tècniques de l'amnistia, i que ja s'han intercanviat papers. 

Sigui com sigui, des del govern espanyol han insistit a enviar el "missatge de tranquil·litat" després de les 40.000 persones que es van manifestar a Madrid pel seu rebuig a l'amnistia. "Veiem com el discurs de la por i l'odi reneixen de nou. Han estat molts d'anys de crides sobre que 'Espanya es trenca', però això sempre ha passat quan el PP es trobava en l'oposició", ha remarcat Rodríguez.

Ara bé, la portaveu del govern espanyol ha insistit a contemporitzar perquè a parer seu demà el protagonisme ha de ser de Feijóo, de qui ha remarcat la seva solitud. "Haurà de complir. Complir amb el mandat del rei i certificar que no té una majoria suficient per a governar el país", ha expressat la portaveu. De fet, ha recordat com Feijóo compta exactament amb els mateixos suports que a l'inici de les negociacions, 172 del PP, Vox, UPN i CC. "Es presenta amb els mateixos escons que el primer dia, i ara vol parlar d'altres assumptes , però de l'únic que hauria de parlar és del seu projecte de país", ha afegit.

Sánchez situa com a "imprescindible" el canvi al Congrés amb el català

Més enllà de Rodríguez, en la jornada d'aquest dilluns també ha parlat en públic Sánchez. No ha estat per valorar la manifestació, sinó l'ús de les llengües al Congrés. Ha intervingut a l'Institut Cervantes precisament en la clausura de l'acte del Dia Europeu de les Llengües, i des d'allà ha assegurat que era "imprescindible" l'ús del català, basc i gallec al congrés. "Hem adquirit plena consciència que era quelcom fonamental", ha declarat. Ha defensat que les llengües formen part del llegat del país, que defensar-les és una decisió política, i ha confiat que aquells que ara s'hi oposen i ho "caricaturitzen", amb el temps ho deixaran de fer: "Com amb tants altres avenços, el temps donarà la raó al progrés".
 

El PP celebra i nega crides al transfuguisme

Mentrestant, a les files del PP, continuen amb les celebracions per la mobilització de diumenge. Ha estat la secretària general del partit, Cuca Gamarra, qui ha sortit de gira per múltiples mitjans aquest matí, i també ha convocat una roda de premsa. En totes les intervencions ha subratllat que diumenge va ser un "èxit" en el qual es va demostrar que "Espanya està molt desperta". A més, ha destacat que la mobilització demostra que el projecte polític de Feijóo "té molt de suport".

Un suport, però, a hores d'ara insuficient, i per això en les últimes setmanes els populars estan intentant seduir a diputats del PSOE alineats amb els vells barons, que s'oposin a l'amnistia.  Malgrat això, Gamarra ha negat que la seva formació estigui "apel·lant al transfuguisme", i ha assegurat que tot el que estan fent és denunciar "un gran grau" de Sánchez cap als seus propis electors.

Així mateix, ha assegurat que si Feijóo no se'n surt amb la investidura, serà perquè ha rebutjat els vots de partits independentistes: "Serà el primer candidat d'investidura que, podent obtenir els vots per a ser president, renuncia a aconseguir-los". Aquestes últimes són unes declaracions que han aixecat rebombori a les xarxes, i és que en cap moment partits com ERC o Junts han plantejat la mínima possibilitat d'investir Feijóo.