Hamàs allibera dos ostatges estatunidencs «per raons humanitàries»

Mentrestant, Israel anuncia un pla amb tres passos per derrocar Hamàs a Gaza i confirma que hi haurà incursió terrestre a la franja i que es retiraran de la zona quan hagin assegurat la seguretat dels seus ciutadans

Pas fronterer de Rafah, que connecta Egipte i la Franja de Gaza
Pas fronterer de Rafah, que connecta Egipte i la Franja de Gaza | Khaled Omar / Europa Press
20 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 21:17h
La guerra a la franja de Gaza no para d'evolucionar entre la incertesa i les reaccions internacionals. Aquest divendres, Hamàs ha alliberat dos ostatges dels Estats Units, una mare, Judith Raanan, i la seva filla Natalie, menor d'edat, per "raons humanitàries". Formen part d'una família de 12 persones segrestada en l'ofensiva inicial i, segons ha explicat el grup d'alliberació islàmic, la mediació de Qatar ha estat clau. Al seu torn, Israel ha compartit com voldria que es desencadenessin els esdeveniments a partir d'ara. El ministre de Defensa, Yoav Gallant, ha explicat que tenen un pla amb tres fases per derrocar Hamàs a Gaza i ha confirmat que hi haurà incursió terrestre a la franja i que es retiraran de la zona quan hagin assegurat la seguretat dels seus ciutadans.

Tot, mentre centenars de camions esperen al pas de Rafah -frontera entre Egipte i Palestina- per entregar el primer paquet d'ajuda humanitària per als i les habitants de Gaza. A què esperen, però, exactament? Al vistiplau del govern del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que encara està negociant amb les autoritats egípcies la manera de revisar el carregament i el seu calendari d'enviament. Mentrestant, els vehicles amb subministraments continuen aturats i al poble palestí se'ls esgoten els aliments per subsistir.

Les Nacions Unides han estimat que el primer enviament no arribarà, almenys, fins dissabte, i segons l'acord al qual va arribar el president dels Estats Units, Joe Biden, en la seva visita oficial a la zona ara fa tot just dos dies, elles seran les responsables de supervisar l'operació. "Un cop els combois comencin a sortir, ja ho faran periòdicament, de manera duradora", precisa l'ONU. 

No obstant això, diverses ONG que treballen sobre el terreny clamen perquè aquest primer paquet d'ajuda surti ja: "Ho necessiten de forma immediata", alerten. Metges Sense Fronteres també exigeix la restitució de l'electricitat: "Sense ella, molts pacients moriran als hospitals", defensen. Mentrestant, 21 persones han mort en una nova nit de bombardejos, que també ha deixat gairebé 80 ferits.

Arxivat a