Sánchez i Díaz tanquen un acord de govern a l’Estat que reduirà la jornada laboral

El PSOE i Sumar arriben a una entesa per reeditar la coalició que inclou més mesures socials i que necessitarà del vot dels independentistes per tirar endavant

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en imatge d'arxiu al Congrés
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en imatge d'arxiu al Congrés | Eduardo Parra / EP
Victor Rodrigo / Carme Rocamora
24 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 10:03h
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz han tancat un acord de govern que inclourà la reducció de la jornada laboral. Aquesta mesura era el darrer escull que quedava entre els dos socis per segellar una nova entesa que serveixi de base per reeditar la coalició. Segons han detallat des de les dues formacions en un comunicat conjunt, el pacte inclou "avenços" en altres qüestions com la reducció de les llistes d'espera en l'àmbit de salut, ampliar permisos retribuïts per maternitat o paternitat, l'impost a la banca o un augment del salari mínim interprofessional. També s'inclouen avenços per derogar la llei Mordassa o la universalitat de l'educació entre els 0 i 3 anys.

La reducció de la jornada laboral era un dels principals esculls per formar govern entre les dues formacions polítiques, segons diverses fonts que formen part de les negociacions. Per ara tots dos partits es mostren molt optimistes perquè sigui aquest dimarts "el dia decisiu" perquè es consolidi aquest pacte que els permeti reeditar govern -a falta d'una negociació amb altres formacions per a la investidura- a la Moncloa. La jornada laboral, segons el que es destil·la d'aquest pacte, es reduiria a les 37 hores i mitja a la setmana.

Sánchez i Díaz ja es van reunir al Congrés dels Diputats el 4 d'octubre passat i es van comprometre llavors que el pacte estigués consolidat al llarg d'aquest mes. Des de les eleccions espanyoles del 23 de juliol passat, ambdues formacions han mostrat la seva intenció de reeditar el govern de coalició. Sumar, però, situava la reducció de la jornada laboral com a afer imprescindible per consolidar un executiu amb el PSOE. Després d'una intensa negociació, totes dues formacions ho han aconseguit.

"Així es dona resposta al clar missatge que va enviar la ciutadania en les eleccions del passat 23 de juliol: el rebuig a un govern de la dreta i la ultradreta a Espanya, i el mandat de continuar avançant en drets i llibertats", afegeixen les formacions en el comunicat. També asseguren que el pacte està pensat per a una legislatura de quatre anys, amb l'objectiu que el país continuï "creixent de forma sostenible i amb ocupació de qualitat, desenvolupant polítiques basades en la justícia social i climàtica, i ampliant drets, conquestes feministes i llibertats".

La ratificació de l'acord de coalició progressista tindrà lloc aquest dimarts a les 12.30 hores en un acte públic en el qual intervindran Sánchez i Díaz. Ara bé, durant el matí es preveu que vagin emergint detalls de l'entesa a través de diversos representants dels dos espais. És el cas de l'exalcaldessa i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, que ha assegurat que l'acord per revalidar el govern de coalició "és molt potent" i que inclou múltiples mesures socials. "És un acord objectivament bo i positiu, són avenços contundents", ha afegit.

L'acord també inclou, ha explicat, la reducció del preu del transport públic i la gratuïtat de Rodalies. Sobre possibles discrepàncies amb Unides Podem, Colau ha assegurat que la formació morada està d'acord amb "tot". Finalment, sobre l'amnistia, Colau ha considerat "un error" que ERC la doni per descomptada: "Per al conjunt de la ciutadania no és un tema més, és un tema que requereix pedagogia". Per altra banda, fonts de Sumar asseguren que l'acord també inclou la reforma del finançament territorial.

El PP exigeix a Armengol que posi data a la investidura


Tot i no haver-se feta pública encara la lletra petita de l'acord, les primeres reaccions no han trigat a arribar. El PP considera que l'acord suposa una victòria dels postulats de Sumar, després que Díaz s'hagi mostrat "inflexible" i "totalment disposada" a passar a l'oposició per tal de no renunciar als seus "principis ferris". Així ho han assenyalat fonts dels d'Alberto Núñez Feijóo, que també esperen que després d'aquesta entesa s'activi el calendari de la investidura de Sánchez: "El PP es permet recordar que, si bé a Feijóo se li va fixar data en temps real, a Sánchez no se li ha determinat 21 dies després".