Estat i Generalitat ja busquen data per abordar la «modernització» del Prat

El Govern assegura que els equips de Territori i del Ministeri de Transports ja busquen data per parlar del futur de l'aeroport, com apareix en l'acord de pressupostos que van signar Pere Aragonès i Salvador Illa

Passatgers a l'aeroport del Prat.
Passatgers a l'aeroport del Prat. | Europa Press
31 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:48h
L'Estat i la Generalitat ja busquen data per reunir la comissió tècnica bilateral que ha d'abordar la "modernització" de l'aeroport del Prat. Després de la carta -avançada per Nació- de la consellera de Territori, Ester Capella, a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, els equips s'han posat en contacte per buscar data per citar la comissió. "Està previst que en els propers dies es convoquin els equips corresponents pels detalls concrets", ha indicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al consell executiu.

La creació d'aquesta comissió forma part de l'acord de pressupostos amb el PSC, que fixava que s'havia d'acordar durant aquest any una comissió tècnica per acordar amb el govern espanyol el nou model aeroportuari de Catalunya amb l'objectiu de "transformar" l'aeroport del Prat. Com que el Ministeri de Transports és qui té la competència en matèria aeroportuària, la consellera Capella demana a la ministra Sánchez que convoqui formalment la comissió de manera prioritària. La carta, però, no fa cap referència a l'"ampliació" del Prat, sinó que es parla de "transformació" i "modernització". En el seu dia, aquesta ampliació va quedar enterrada quan el govern espanyol va aprofitar les discrepàncies a Catalunya per retirar el projecte.

Capella, en la carta, remarcava la necessitat que la solució per al Prat ha de gaudir "del màxim consens polític i social", i tenir en compte "tots els elements que puguin contribuir a la transformació eficaç del sistema aeroportuari de Catalunya i del seu aeroport principal". En aquest sentit, la consellera assegurava que el Govern ha seguit amb atenció les propostes que han anat sortint per part d'organitzacions de la societat civil. La darrera, de Foment. La portaveu, Patrícia Plaja, va evitar valorar-la, i va apuntar precisament a la comissió bilateral per abordar aquest tipus de qüestions. La data es tancarà en els propers dies.
 

Reunió del Govern del 31 d'octubre del 2023. Foto: Govern


De tota manera, Capella assegura des del Departament de Territori s'han analitzat totes les propostes que s'han fet des d'un punt de vista "tècnic" i "interdisciplinari", per tal de conjugar la "necessitat de modernització" amb el "respecte mediambiental a la biodiversitat" i a la "convivència amb els veïns". Des que AENA va presentar la seva proposta, la reforma del Prat s'ha plantejat en termes d'ampliació, i molt sovint amb afectacions sobre l'espai protegit de la Ricarda, cosa que no ha agradat a les organitzacions mediambientals.