Una dona gran, a punt de ser desnonada per un desajust de 89 euros després de 55 anys al pis

Blanca Espinosa, una veïna del barri Gòtic de Barcelona de 78 anys, s'enfronta a una expulsió judicial imminent malgrat tenir un lloguer de renda antiga

Blanca Espinosa, durant l'entrevista amb Nació
Blanca Espinosa, durant l'entrevista amb Nació | Hugo Fernández
21 de novembre del 2023
Actualitzat a les 19:45h

La rajola que sosté a les mans Blanca Espinosa, una veïna de 78 anys del barri Gòtic de Barcelona, s'encomana al cel cristià: "Verge Santa del Roser, feu que en aquesta casa no hi hagi ni poc ni massa, sols lo just per viure bé". Com l'empenta celestial no sembla que hagi de fer prou, però, hi ha un pla b. Treballadors socials i veïns fa dies que es preparen per intentar aturar el risc que pesa sobre aquesta llogatera: que la desnonin aquest dimecres per no haver pagar 88,80 euros en el passat, arran d'unes obres amb què estava disconforme. Uns euros que finalment sí que va abonar, i que s'afegeixen a més de mig segle de complir amb tots els pagaments mensuals, ja que té un lloguer de renda antiga des del 1968. La propietat ha aconseguit que un jutjat els hi donés la raó i ara Blanca Espinosa podria quedar fora del que ha estat casa seva els últims 55 anys.

El cas és insòlit. La veïna del Gòtic viu en aquest pis del carrer Boters des de fa dècades. Va entrar-hi en casar-se amb el seu home, ara difunt, i va arribar a tenir els dos fills entre aquestes mateixes parets. Sempre ha pagat el contracte de renda antiga que té, però arran d'unes obres executades per la propietat, va produir-se un estira-i-arronsa que acabaria sent fatídic per a la Blanca. Es van fer les obres menors a la cuina i es va pactar amb la llogatera que s'incrementaria en 88,80 euros el preu del lloguer per cobrir aquesta despesa. La llogatera va quedar indignada amb les obres i com a protesta va dir que no estava d'acord amb abonar aquell afegit tal com havia quedat. La propietat va prendre nota i va moure fitxa: va demanar desnonar-la per impagament de la nova renda pactada.


Jutjats que es contradiuen

De fet, van ser dos pagaments afegits els que no va fer, els corresponents a dos mesos, amb un sumatori total de 177,60 euros. I per aquest motiu la van portar davant de la justícia. Ara bé, un tribunal va determinar que feia prou amb l'incompliment de la primera mensualitat -els 88,80 euros de diferència- per aplicar l'expulsió judicial. Argumentava que com la veïna havia incomplert l'increment pactat arran de les obres, per més que fos una sola vegada, la petició de desnonament tenia fonament.

Aquesta posició de l'Audiència Provincial de Barcelona contradeia la posició prèvia d'un jutjat de primera instància que va desestimar les pretensions de la propietat. A més, s'ha de tenir en compte que després de veure la indignació dels amos del pis, Blanca Espinosa sí que havia abonat aquells 177,60 euros que se li reclamaven. "La Blanca ho ha pagat tot", resumeix Martí Cusó com a membre del col·lectiu pel dret a l'habitatge Resistim al Gòtic. Malgrat això, ara la dona de 78 anys afronta un desnonament. I amb un procés que ha inclòs un canvi de criteri entre sales judicials. 

Blanca Espinosa ensenyant la rajola encomanant-se a la verge | Foto: Hugo Fernández


Fonts en representació de la propietària -una particular amb diversos immobles però considerada petita tenidora, segons apunten des de l'Ajuntament de Barcelona- remarquen que "és igual si eren 10 euros, 80 euros o 200 euros" perquè "el tema és que va fer un impagament i la justícia així ho acredita". Contactat per aquest diari, l'advocat de la titular del pis reivindica "el dret a la propietat privada" i assegura que la llogatera "no és una persona vulnerable", atribuint-li un local en propietat. A més, si la justícia dicta un desnonament, el lletrat remarca que "és l'administració pública qui s'hauria d'ocupar de proveir un sostre" a la dona gran. En aquest sentit, recorda que han passat anys des que els serveis socials tenen coneixement del cas. També critica que es carregui "als propietaris privats" els deures de la funció pública.

La Blanca es defensa davant alguns d'aquests comentaris. "No tinc cap pis. Vam tenir una herència a repartir amb el meu germà i vam comprar un local que és del meu fill. Però com hi aparec amb l'usdefruit, ja m'hi volen enviar allà, per molt que no hagi fet res perquè em facin fora del meu pis", exposa. Ella té una pensió d'una mica més de 500 euros, i en alguns moments ha tingut una ajuda extra per comprar menjar. El lloguer que paga és de 340 euros. "Intenten desacreditar la Blanca, mentre ells volen fer-la fora per disparar el preu del pis. Estan fent lloguers de temporada", comenta Martí Cusó. Fa referència al tipus de contractes que tenen una durada màxima d'onze mesos, que han proliferat a Barcelona, que no tenen cap mena de regulació i que serveixen per disparar el preu. Sobretot, es dirigeixen a estrangers amb més poder adquisitiu.


"Aquí tinc les meves amistats, la meva gent"

Blanca Espinosa diu que ja no coneix a la majoria dels companys de bloc, tot i que hi ha "un noi anglès prou simpàtic" a un dels habitatges més pròxims. Malgrat el buidatge de veïns històrics de la finca, la dona té clar que es vol quedar al que ha estat el seu barri durant dècades. "Aquí tinc les meves amistats, la meva gent. Si m'envien lluny d'aquí, ja sense el meu marit, què em queda? Dues o tres vegades he tingut el pensament de prendre'm un grapat de pastilles i acabar amb tot", confessa la veïna històrica.

 

La Blanca, durant l'entrevista amb Nació | Foto: Hugo Fernández


Des de l'Ajuntament de Barcelona segueixen de prop el seu cas, entre habitatge i els serveis socials. S'ha intentat mediar per arribar a un pacte i que no es desnoni la llogatera. Ara bé, representants de la propietat acusen l'Ajuntament de fer una proposta per correu electrònic "a dos dies del llançament". Fonts municipals ho rebaten i diuen que "s'ha intentat reiterades vegades trobar solucions amb la propietat". Es mencionen intents d'ajornar el desnonament o propostes per fixar una quantitat de lloguer més alta que l'actual, que en part assumiria l'administració pública. "Tot ha estat rebutjar per la propietat", clouen des del govern municipal.

El llançament comença amb l'arribada de la comitiva judicial. I està prevista per aquest dimecres a les 9:30h del matí. La notificació dels tribunals que li va arribar a casa a Blanca Espinosa, a més, concreta que es reclama la presència de les unitats ARRO o Brimo dels Mossos d'Esquadra. "M'agafen tremolors només de pensar que vindran els antiavalots de la policia", diu la veïna.

Fa tres anys, ja van aturar un intent de desnonament a peu de carrer. Ara, la història es repeteix sense que l'escenari hagi canviat. Des de Resistim al Gòtic es mobilitzaran per intentar evitar que la Blanca es quedi sense llar. Veïnes i companyes de missa també han promès ser-hi, a més de resar per ella. De moment, la llogatera s'encomana a la til·la mentre espera poder mantenir el sostre del seu pis, i s'exclama: "Tot per 88 euros".

Arxivat a